Inchisoare cu executare pentru fosti sefi si angajati ai BCR de la sucursalele Gorj si Novaci

 

Fosti sefi si angajati ai BCR de la sucursalele Gorj si Novaci au fost condamnati la închisoare cu executare într-un dosar instrumentat de Directia Nationala Anticoruptie, sentinta nefiind însa definitiva.

bcrTribunalul Arges a decis, la sfârsitul lunii aprilie, ca fostul director al BCR Gorj Dumitru Contoloru sa fie condamnat pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, spalare de bani si asociere în vederea savârsirii de infractiuni, pentru prima dintre ele acesta fiind condamnat la cinci ani de închisoare. Toate pedepsele decise au fost contopite într-una singura, cea de cinci ani, care a fost majorata cu un an, inculpatul având astfel de executat sase ani de închisoare.

Magistratii au mai decis ca pe perioada executarii sentintei, precum si trei ani dupa aceea sa-i fie interzise o serie de drepturi civile.

În aceeasi sentinta, magistratii au decis ca procesul sa înceteze pentru acuzatia de fals adusa altor patru inculpati din dosar întrucât s-a împlinit termenul de prescriptie a raspunderii penale. Cei patru, Sorin Popescu, Marilena Giurca, Ion Chiriac si Ion Marin, au fost condamnati, în schimb, pentru alte acuzatii ce le-au fost aduse de catre procurorii DNA.

Astfel, fostul sef al BCR Novaci Sorin Popescu a fost judecat si condamnat acum pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, spalare de bani si asociere în vederea savârsirii de infractiuni. Cea mai mare pedeapsa decisa în cazul acestuia a fost de sase ani închisoare si patru ani de suspendare a unor drepturi civile.

Popescu este inculpat însa si în alte dosare referitoare la fraudarea BCR Novaci, el fiind deja condamnat, cu suspendare, la patru ani închisoare si doi ani suspendarea unor drepturi, precum si la trei ani de închisoare si doi ani suspendarea unor drepturi civile. Magistratii Tribunalului Arges au contopit pedepsele respective si au decis ca inculpatul sa execute opt ani de închisoare, pe o perioada de patru ani urmând sa-i fie interzise o serie de drepturi civile.

Fostul contabil sef al BCR Novaci, Marilena Giurca, a primit condamnari cuprinse între trei si cinci ani închisoare pentru savârsirea infractiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, spalare de bani si asociere în vederea savârsirii de infractiuni.

La fel ca si Sorin Popescu, Giurca are aceleasi condamnari cu suspendare în cele doua dosare în care fostul sef al BCR Novaci a fost condamnat de alte instante, judecatorii Tribunalului Arges decizând acum contopirea pedepselor pentru fostul contabil sef al BCR Novaci. Marilena Giurca ar urma sa execute cinci ani de închisoare, iar pe parcursul altor 3 i-ar fi interzise o serie de drepturi civile.

Aceeasi pedeapsa a fost decisa si pentru un fost ofiter de credite al BCR Novaci, Ion Chiriac, dar si pentru un fost om de afaceri din judetul Vâlcea, Ion Marin, patron al grupului de firme Rarora, firme care, între timp, au dat faliment.

Instanta a decis ca inculpatii sa plateasca si despagubiri catre banca pe care au condus-o.

„Obliga pe inculpati, în solidar, sa plateasca 270.189,07 lei despagubiri catre partea civila BCR SA Bucuresti si 30.270.534,95 lei catre partea civila SC Suport Colect SRL Bucuresti”, se arata în verdictul Tribunalului Arges, firma Suport Colect SRL fiind reprezentant al BCR în procesele de recuperare a creantelor pe care banca le are la diferiti clienti.

Inculpatii mai au de platit si câte 4.000 de lei cheltuieli judiciare catre stat, în faza de urmarire penala, si de pâna la 1.400 de lei în faza de judecata.

De asemenea, magistratii au decis mentinerea sechestrului asiguratoriu instituit în 2010 de procurorul de caz pe bunurile mobile si imobile ale inculpatilor Dumitru Contoloru si Ion Chiriac.

În plus, instanta a dispus anularea înscrisurilor falsificate de catre inculpati.

Conform DNA, în perioada ianuarie 2002 – aprilie 2003, în calitate de director al BCR – Sucursala Judeteana Gorj, „cu stiinta, inculpatul Contoloru Dumitru a coordonat si supravegheat activitatea BCR – Sucursala Novaci de creditare nelegala a societatilor comerciale constituite în grupul „Marin Luminita” sau aflate în legatura cu grupul”.

„Inculpatul a aprobat în comitetul director acordarea unor credite încheiate cu S.C. LUSU S.R.L. ori a acceptat acordarea celorlalte credite fara sa înainteze documentatiile spre aprobare comitetului director al Sucursalei Judetene Gorj, a repartizat Sucursalei Novaci plafoane suplimentare de credite pentru firmele din grupul «Marin Luminita», desi solicitarile catre Centrala B.C.R. priveau alti clienti ai Sucursalei Novaci sau ai celorlalte unitati bancare. Pentru a ascunde actele nelegale, inculpatul nu a desemnat o persoana din conducerea Sucursalei Gorj care sa coordoneze si sa raspunda de întreaga activitate a Sucursalei Novaci, a împiedicat efectuarea de verificari la aceasta subunitate de catre functionari din cadrul Sucursalei Judetene Gorj cu atributii de îndrumare, coordonare si control, a eliminat din situatiile transmise catre Centrala BCR mai multe firme din grup care au beneficiat de credite de la Sucursala Novaci, nu a luat masuri pentru introducerea în circuit bancar spre decontare a biletelor la ordin emise de S.C.RALBOB S.R.L. si scontate la Sucursala Judeteana Gorj”, se arata într-un comunicat de presa al DNA.

În acelasi comunicat, din martie 2010, DNA preciza ca, împreuna cu Sorin Popescu si cu sprijinul Marilenei Giurca, Dumitru Contoloru a coordonat efectuarea multiplelor transferuri de sume de bani între societatile constituite în grupul „Marin Luminita” sau aflate în legatura cu acest grup, cunoscând ca provin din savârsirea de infractiuni (abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals în înscrisuri sub semnatura privata) în scopul ascunderii sau disimularii originii ilicite a acestora.

În plus, Contoloru, Popescu si Ion Marin, în asociere cu alte persoane trimise în judecata în alte dosare legate de fraudarea sucursalei BCR Novaci si cu sprijinul unor functionari bancari din sucursala si administratori de societati comerciale, au organizat si derulat un mecanism de creditari încrucisate în conditii nelegale, prin folosirea de documente false si transferuri de importante sume de bani fara justificare economica, având drept scop obtinerea de resurse financiare pentru firmele din grupul „Marin Luminita”, reprezentat de firme patronate de omul de afaceri Ion Marin, precum si de sotia acestuia, Luminita Marin.

Procesul în acest caz a început la Tribunalul Gorj în anul 2010, dar dupa câteva termene inculpatii au cerut si obtinut judecarea dosarului la Tribunalul Arges, în alte dosare în care acestia au fost judecati procesele fiind finalizate cu condamnari pentru o parte dintre acestia la Tribunalul Sibiu si confirmate de Înalta Curte de Casatie si Justitie.

Sentinta din acest caz nu este definitiva, putând fi atacata cu apel, fostul sef al BCR Gorj Dumitru Contoloru fiind la prima condamnare în cele trei dosare în care a fost trimis în judecata.

În celelalte doua procese el a fost gasit nevinovat, deciziile fiind definitive si irevocabile, în conditiile în care într-unul dintre dosare a fost arestat preventiv circa un an si jumatate, în perioada 2003-2004.Andreea Unturica, Gigi Ciuncanu, mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie