Romania, granarul Europei

 

România este pe primele poziţii din UE în ceea ce priveşte suprafeţele cultivate cu porumb, floarea soarelui, cartof şi grâu. Cu producţia stăm însă mult mai rău, iar din punctul acesta de vedere se pare că aderarea nu ne-a ajutat cu aproape nimic. La unele culturi, randamentul chiar a scăzut în cei cinci ani de influenţă europeană.

Granarul EuropeiRomânia a intrat în marea familie agricolă europeană cu suprafeţe importante cultivate cu grâu, porumb, floarea soarelui şi cartof. Am surclasat atunci mari producători tradiţionali, plasându-ne pe primele poziţii în funcţie de suprafeţele cultivate la mai multe culturi agricole. Producţia realizată nu este însă printre cele mai mari din UE, randamentele fiind extrem de scăzute.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în 2007, anul intrării României în UE, am cultivat aproximativ 1,94 milioane de hectare cu grâu, producţia fiind de peste 3,1 milioane de tone. Altfel spus, odată cu aderarea, România a intrat în clasamentul celor mai mari producători de grâu din comunitate direct pe poziţia a cincea, devansând Marea Britanie care avea atunci culturi pe 1,83 de milioane de hectare, conform Eurostat. La nivelul acelui an, Franţa cultiva peste 5 milioane de hectare, Germania-2,9 milioane de hectare, Polonia- peste 2,1 milioane de hectare iar Italia, 2,1 milioane de hectare. Din punct de vedere al producţiei realizate, eram însă mult sub performanţele celorlaltor state, Marea Britanie, spre exemplu, având o producţie totală de peste 4 ori mai mare ca a noastră, la o suprafaţă cultivată ceva mai mică. Randamentul era atunci de numai 1.601 kg la hectar.economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie