Curtea Constitutionala a decis ca normele de incriminare a insultei si calomniei sunt aplicabile

 

calomnieCurtea Constituţională a României a decis, luni, că este neconstituţională dezlegarea dată problemelor de drept judecate prin Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţiile Unite nr.8 din 18 octombrie 2010 prin care s-a stabilit că normele de incriminare a insultei şi calomniei nu sunt în vigoare.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul CCR, Curtea, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate având ca obiect dispoziţiile art. 414 indice 5 alin.4 din Codul de procedura penală şi a constatat că „dezlegarea dată problemelor de drept judecate” prin Decizia ÎCCJ – Secţiile Unite nr.8 din 18 octombrie 2010, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 416 din 14 iunie 2011, este neconstituţională, contravenind Constituţiei şi Deciziei Curţii Constituţionale nr.62 din 18 ianuarie 2007.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie, argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliului Superior al Magistraturii şi Judecătoriei Iaşi – Secţia penală şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

În 18 octombrie 2010, ÎCCJ a admis recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi sesizarea Colegiului de conducere al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, în sensul că: „Normele de incriminare a insultei şi calomniei cuprinse în art. 205 şi 206 din Codul penal, precum şi prevederile art. 207 din Codul penal privind proba verităţii, abrogate prin dispoziţiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006, dispoziţii declarate neconstituţionale prin Decizia nr. 62 din 18 ianuarie 2007 a Curţii Constituţionale, nu sunt în vigoare. Obligatorie, potrivit art. 414² alin. 3 din Codul de procedură penală”.

În 18 ianuarie 2007, CCR a constatat că dispoziţiile art.I pct.56 din Legea 278/2006 pentru modificarea şi completarea Codului penal, precum şi pentru modificarea şi completarea altor legi, partea referitoare la abrogarea art.205, 206 şi 207 din Codul penal, sunt neconstituţionale.

Agerpres

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie