Presedintele Traian Basescu a explicat de ce s-au redus salariile bugetarilor cu 25 de procente

 

bugetariVineri după amiază, 26 aprilie, când toată lumea este deja în weekend, preşedintele Băsescu a ieşit la tablă, să explice cu ajutorul câtorva grafice cu date economice, de ce a fost nevoie să se taie salariile bugetarilor cu 25%, acum trei ani.

Ce a uitat preşedintele să spună este că această tăiere a venit după ce în anul 2009 şi prima jumătate a lui 2010, cei care au fost la putere nu au făcut nimic să oprească căderea economică, să restructureze mai rapid aparatul de stat, să taie preţurile plătite de stat la contractele de achiziţie cu 30%, să reformeze întreprinderile de stat şi să mai taie din banii băieţilor deştepţi din toate domeniile, începând de la energie, medicamente, autostrăzi şi drumuri.

Preşedintele Băsescu spune acum că a realizat la începutul lui 2009 cum stă situaţia economică. Dar la ce ne-a folosit? Dacă ar fi adoptat măsurile, pe care le denumeşte de reformă şi restructurare în prima parte a lui 2009, nu ar mai fi fost nevoie de cumplita tăiere a salariilor de la mijlocul lui 2010. Şi nu s-ar fi tăiat salariile nici în sectorul privat. Pentru că sectorul privat, confruntându-se cu scăderea dramatică a cererii la începutul lui 2009, a început să dea rapid oameni afară, să taie salariile peste noapte, chiar şi cu 50%, concomitent cu o renegociere a tuturor contractelor cu proprii furnizori. La nivelul statului, de care preşedintele Băsescu şi guvernul trebuie să aibă grijă, nu s-a întâmplat nimic timp de un an şi jumătate.

Dacă s-ar fi legat de aparatul de stat, în 2009 nu ar mai fi fost reales preşedinte, şi nici PD-L nu ar fi rămas la putere. Acest lucru ne-a costat peste 20 de miliarde de euro.

Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie