Managerii privati din companiile de stat sunt in majoritatea lor fosti angajati sau colaboratori ai companiilor de stat

 

ceoAproape jumătate dintre managerii „privaţi“ care formează consiliile de administraţie din opt companii de stat (adică 26 dintr-un total de 51 de administratori) sunt sau au fost membri ai unui partid politic, au făcut afaceri cu politicieni sau au ocupat funcţii de conducere în aceste companii şi în trecut – aşa arată o primă scanare a proiectului de introducere a managementului privat la companiile de stat. În ceea ce priveşte recrutarea celor care ocupă funcţia de CEO, datele centralizate de ZF arată că doar doi dintre cei zece executivi plasaţi în funcţia de CEO „privat“ sunt cu adevărat „privaţi“, restul de cinci fiind fie foşti directori din companiile respective numiţi anterior politic, fie nu au experienţă în sectorul privat.

 PDL vrea moţiune pentru reluarea recrutărilor

La începutul acestei săptămâni, deputaţii PDL – partidul aflat la putere atunci când a început proiectul de introducere a managementului privat la companiile de stat – au iniţiat o moţiune simplă, denumită „Companiile de stat în guvernarea USL: management privat sau cumetrie de partid?“, care urmează să fie dezbătută după sărbătorile de Paşti, potrivit Mediafax. Reprezentanţii opoziţiei propun ca „la acele companii de stat unde au fost desemnate persoane implicate politic şi fără experienţă în domeniul de activitate să fie reluate procedurile pentru numirea conducerilor“.

Pe de altă parte, parlamentarii PDL uită că, atunci când proiectul era sub gestiunea lor, procesele de contractare a firmelor de recrutare de manageri privaţi s-au tergiversat timp de mai bine de un an, iar presiunea politică pusă pe firmele de consultanţă şi recrutare au făcut imposibilă vreo numire de CEO privat până la schimbarea guvernului.

Totuşi, chiar dacă în guvernarea Ponta procesul „CEO privat la stat“ a avut o evoluţie rapidă (Guvernul şi-a intrat în atribuţii în iunie anul trecut, iar primul CEO privat – al Tarom – a fost numit în luna noiembrie), derapajele nu au întârziat să apară. Spre exemplu, patru dintre cei opt CEO „privaţi“ numiţi la marile companii de stat – Laurenţiu Ciurel (CEO al CEN Oltenia), Daniel Georgescu (Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa), Ion Smeeianu (directorul Poştei Române) şi Ioan Rusu (directorul general al Transgaz) – ocupă aceste funcţii din iunie anul trecut, când au fost numiţi politic, prin ordin de ministru, dar care şi-au menţinut poziţiile şi după ce au trecut „filtrul“ firmelor de recrutare.

Puterea spune că întâi trebuie să se vadă rezultatele

Reprezentanţii puterii spun însă că PDL-ul ar trebui să se gândească la managementul defectuos pe care l-au menţinut în companiile de stat în timpul guvernării lor, decât să facă moţiuni împotriva USL fără să vadă întâi rezultatele noilor manageri.

Adelina Mihai, Ziarul Financiar

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie