Certificatele de nastere si cele de casatorie nu vor mai trebui legalizate la mutarea intr-o alta tara europeana

 

eu-unionComisia Europeană a adoptat astăzi o propunere vizând eliminarea obligativităţii de a legaliza 12 categorii de documente oficiale printre care certificatele de naştere, căsătorie sau acte de proprietate necesare atunci când un cetăţean UE se mută într-un alt stat membru.

Comisia Europeană a adoptat astăzi o propunere vizând eliminarea obligativităţii de a legaliza documentele oficiale precum certificatele de naştere, căsătorie, acte de proprietate necesare atunci când un cetăţean UE se mută într-un alt stat membru. Practic, prin adopătarea acestei propuneri vor fi exceptate automat de la  formalități precum „apostilare” și „legalizare” 12 categorii de documente oficiale, însemnând în jur de 1,4 milioane de documente în cadrul UE pe an. Din estimările Comisiei, modificarea va duce la economii de aproximativ 330 de milioane de euro pentru cetățeni și întreprinderi. „De fiecare dată când treceți frontiera, nu trebuie ca Ministerul de Externe să confirme că pașaportul dumneavoastră este într-adevăr un pașaport — de ce ar trebui să se procedeze așa pentru un certificat de naștere?”, a declarat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justiție. „Atunci când vă mutați în străinătate, îndeplinirea acestor formalități costisitoare pentru a stabili că certificatul dumneavoastră de naștere este într-adevăr un certificat de naștere sau doar pentru a putea utiliza certificatul unei întreprinderi creează inconveniente de ordin birocratic. Am auzit nenumărate relatări despre dificultățile întâmpinate în îndeplinirea acestor cerințe greu de înțeles. Astăzi, Comisia acționează pentru a simplifica viețile oamenilor și ale întreprinderilor atunci când își exercită dreptul la liberă circulație în UE.”, a mai declarat Reding.

În momentul de faţă, cetățenii care se mută într-un alt stat membru trebuie să consacre mult timp și să cheltuiască mulți bani pentru a demonstra că documentele lor oficiale (de exemplu certificatul de naștere sau certificatul de căsătorie) eliberate de statul membru de origine sunt autentice. Pentru aceasta este nevoie de certificatul „apostilă” care este utilizat de autoritățile publice în alte state ca dovadă a faptului că documentele oficiale sau semnăturile funcționarilor naționali de pe documente sunt veritabile. De birocraţie sunt afectate şi companiile desfășoară activitate transfrontalieră în cadrul UE. De exemplu, pentru a dovedi statutul lor juridic atunci când desfășoară activități transfrontaliere, de cele mai multe ori vor trebui să prezinte o serie de documente oficiale legalizate. Aceste cerințe datează din perioada în care țările aveau încredere într-un document oficial numai atunci când provenea de la Ministerul de Externe din altă țară.

Cu toate acestea, noile norme nu vor avea niciun impact asupra recunoașterii conținutului sau a efectelor documentelor în cauză. Noile norme vor contribui doar la dovedirea autenticității documentului oficial, de exemplu dovedirea autenticității unei semnături, și a calității titularului funcției publice care semnează documentul. Acest demers va trebui acceptat reciproc de către statele membre, fără alte cerințe de certificare suplimentare.

Alina Stanciu, Economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie