Romgaz nu a avut succes cu niciuna dintre cele trei oferte de vanzare a energiei pe bursa

 

energie electricaDupă ce Romgaz Mediaş a devenit proprietarul centralei de la Iernut, în cadrul unei datorii neachitate a Elcen, a avut trei încercări de vânzare a energiei pe bursă. Toate eşuate, nicio companie nefiind interesată de sutele de mii de MWh pe care Romgaz le oferea spre cumpărare. Prima licitaţie a fost la 204 lei/MWh, a doua la 200 de lei/MWh iar ultima la 194 de lei/MWh. Niciuna nu a fost adjudecată. Trebuie precizat că în ultima perioadă preţul mediu al energiei de pe bursă a coborât spre 160-170 de lei/MWh, de unde la începutul anului oscila în jurul a 220-230 de lei/MWh.

Întrebat fiind de ce Romgaz se „încăpăţânează” să scoată la vânzare energie mult peste preţul actual al pieţei, Lucian Stancu, purtător de cuvânt al companiei,  precizează că este o decizie internă a companiei. „Departamentul comercial consideră că preţul energiei pe termen mediu este în jurul a 190 de lei/MWh şi că nivelurile de acum sunt mult prea joase”, a spus Stancu.

În pofida dorinţei exprimate a Comercialului, Romgaz a reuşit, totuşi, să vândă un pachet de energie la un preţ mai mic decât cel ţintă. Nu când a scos electricitate la licitaţie, ci când a participat la o licitaţie de cumpărare deschisă de Electrica Furnizare. A câştigat-o, fiind unicul ofertant, cu 180 de lei/MWh. Cantitatea de energie contractată este de 360.000 de MWh, cu livrare până la sfârşitul acestui an. Preţul tranzacţiei este de aproape 65 de milioane de lei – 15.5 milioane de euro.

Florin Cojocaru, Economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie