Noul Cod de procedura penala: judecatorul de prima camera va da aviz sau va respinge trimiterea in judecata a inculpatului

 

Tudor ChiuariuUn amendament la legea de punere în aplicare a noului Cod de Procedură Penală, introdus de senatorul PNL Tudor Chiuariu, a trecut luni de Senat, iar cea mai importantă prevedere e aceea că judecatorul de primă cameră e cel care dă aviz sau respinge trimiterea în judecată, în condiţiile în care actuala lege prevede că doar procurorul decide dacă inculpatul e trimis în judecată.

Amendamentul a trecut, însă nu a fost susţinut în unanimitate de senatorii USL. Astfel, vicepreşedintele Comisiei Juridice, social-democratul Toni Greblă, s-a opus, invocând atât neclarităţi, cât şi faptul că amendamentul înseamnă că procedura privind probele trebuie reluată sau că judecatorii pot decide arestarea pentru 29 de zile, informează Ziare.com.

Explicaţia iniţiatorului

Tudor Chiuariu a explicat faptul că, în opinia sa, amendamentul va opri trimiterile abuzive în judecată de către procurori şi că nu înseamnă o reducere a puterilor acestora.

„Prin acest amendament, judecătorul de prima cameră controleaza legalitatea şi temeinicia trimiterii in judecată. Rolul e să ne asigurăm că nicio persoană nu e trimisă abuziv în judecată când nu sunt probe impotriva ei. E o garanţie împotriva trimiterii abuzive în judecată de către procurori. Nimeni nu controlează acest aspect. Dacă un procuror vrea să trimită pe cineva in judecată, o poate face fără să existe probe impotriva acestei persoane, asta nu e o situaţie de normalitate(…)nu e nimic ieşit din comun. Ce am trecut eu în amendament e în tezele prealabile ale Codului adoptat în 2007, nu e absolut nimic nou”, a mai comentat Chiuariu.

Realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

1 comentariu

Adaugă părerea ta


 

Distribuie