Verificarea activitatilor IMM-urilor, metoda de realizare a planului de amenzi pentru inspectorii ANAF

 

inregistrare fiscalaÎn loc să urmărească depistarea neregulilor cu adevărat importante, verificarea activității firmelor se transformă prea des în metodă de îmbogățire sau de realizare a planului de amenzi pentru inspectorii statului.

Potrivit celui mai recent raport de activitate al Gărzii Financiare, anul trecut au avut loc peste 124.000 de controale, în cursul cărora s-au aplicat mai mult de 38.000 de amenzi, în valoare totală de 83 de milioane de lei. La acestea se adaugă controalele făcute de inspectorii Fiscului de aproximativ 257.000 lei, acțiuni de control  în urma cărora au fost stabilite obligații suplimentare la bugetul de stat de aproximativ 8,5 miliarde de lei. Nu au lenevit deloc nici cei de la Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor.

În 2011 (de când datează cele mai noi informații disponibile), inspectorii ANPC au efectuat 111.000 de controale soldate cu sancțiuni (au fost aplicate amenzi de 125 de miliaone de lei și au fost identificate produse neconforme în valoare de peste 110 milioane de lei). Cel mai bine par să stea la capitolul nereguli depistate cei de la Inspecția Muncii: în 2011 au efectuat cam 193.000 de controale, în urma cărora au aplicat peste 220.000 de sancțiuni (din fericire pentru firmele verificate, numai 27.000 dintre acestea au fost amenzi, marea majoritate fiind avertismente). ANSVSA a desfășurat și ea, în 2011, aproape 145.000 de controale, finalizate cu 3.100 de amenzi în valoare de 4,4 milioane de lei.

În total, așadar, cam 850.000 de verificări pe an din partea celor mai importante cinci instituții cu atribuții de control în domeniul economic. Având în vedere că numărul firmelor active era, potrivit ONRC, de aproape 700.000 în 2012, rezultă că fiecare întreprinzător autohton este „călcat“ de autorități cel puțin o dată pe an. Iar dacă scădem destul de numeroasele firme active doar cu numele sau pe cele greu abordabile (de exemplu, nu mai funcționează la adresa declarată sau au sediul în localități situate la 50-100 de kilometri de reședința de județ, eventual accesibile pe drumuri în stare proastă), reiese că o bună parte din antreprenori sunt vizitați de inspectorii statului de mai multe ori pe an.

Razvan Amariei, Capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie