Punerea in aplicare a noii legi a retrocedarilor va fi anevoioasa si de lunga durata

 

procesAsumarea răspunderii Guvernului pentru noua lege a retrocedărilor este suficientă doar pentru a pune în vigoare reglementarea, însă aplicarea legii, în forma actuală, va fi anevoioasă și foarte complexă.

Guvernul Ponta și-a asumat răspunderea pentru legea retrocedărilor. Forțat de solicitările Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care s-a săturat de judecarea plângerilor pe această temă din partea românilor, Executivul a decis să dea cât mai repede o lege care să reglementeze viitorul despăgubirilor foștilor proprietari.

Având în vedere că despăgubirile erau bolcate, apariția unei legi care să repornească procesul este bine-venită. Probleme vor apărea oricum, din cauza modalității foarte complexe de evaluare și despăgubire. De altfel, organizațiile foștilor proprietari nu dau deloc semne că sunt mulțumite de soluția găsită de Executiv. Asociația pentru Proprietate Privată (APP) susține că noul act normativ este atât neconstituțional, cât și contrar Convenției Europene a Drepturilor Omului.

„În forma propusă de Guvern, mulți proprietari vor fi practic decăzuți din dreptul de a primi despăgubiri pentru proprietățile confiscate. Se ajunge, astfel, ca printr-un act normativ să fie nerespectate principii fundamentale de drept, potrivit cărora proprietatea este imprescriptibilă“, declară președintele APP, Călin Ispravnic. În același timp, arată acesta, „fără ajutorul funcționarilor corupți din cadrul autorităților implicate în procesul de acordare a despăgubirilor, nu am mai fi vorbit astăzi de «samsari». Noua lege va acorda puteri sporite, permițându-le să valideze sau să invalideze deciziile autorităților administrative, tocmai funcționarilor ANRP, instituție care se face vinovată de crearea și întreținerea acestei mafii imobiliare“.

Despăgubirea în natură este limitată

Și Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a exprimat o serie de rezerve asupra actului normativ adoptat în 17 aprilie prin asumarea răspunderii Guvernului. „Legea ridică o serie de întrebări și probleme deloc neglijabile. Printre ele, durata prevăzută pentru aplicarea măsurilor din noua lege (care poate ajunge până în 2029), dublată de complexitatea mecanismului prevăzut“, se arată într-un raport al instituției.

Documentul CEDO mai men­ționează, ca potențiale probleme, pericolul ca despăgubirea în natură să aibă o aplicare foarte limitată din cauza lipsurilor privind informațiile cadastrale și de inventar, sau riscul ca banii necesari despăgubirilor în numerar să nu fie disponibili.

La rândul lor, reprezentanții opoziției s-au declarat profund nemulțumiți de legea restituirilor. „Are foarte multe neajunsuri, cel mai mare fiind acela că nu rezolvă absolut nimic. Nici măcar hotărârile definitive ale instanțelor, iată, nu vor mai fi puse în aplicare decât după 2016“, a spus liderul democrat-liberal Vasile Blaga, anunțând că PDL va ataca actul normativ la Curtea Constituțională.

Răzvan Amariei, Aurel Dragan, Serban Buscu, Capital.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie