Investitorii din Cehia au cumparat cele mai multe actiuni Transgaz
Oferta Transgaz este un câștig și pentru investitori, și pentru bursă, atât prin prisma prețului, cât și prin cea a lichidității. Iar statul român se poate bucura că a atras atât de mulți străini.
Oferta secundară a Transgaz Mediaș a demonstrat că, din fericire, bani există pe piața de capital autohtonă și pot și accesați de companii, atunci când ofertele sunt corecte și atractive pentru investitori. Chiar dacă respectivii investitori nu sunt locali, ci străini. Mai exact, investitorii străini, cei instituționali, au cumpărat 69% din pachetul scos la vânzare, iar localii, restul de 31%.
„Piața de capital românească avea nevoie de o poveste de succes, iar oferta Transgaz a venit la momentul potrivit“, spune Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București, care adaugă că „efectele pozitive le vom simți mai bine odată cu următoarele oferte“. Evident, aceasta este, de fapt, cea mai bună veste pentru bursa de valori, nu doar direct, ci și indirect, prin asigurarea că și celelalte listări intenționate de stat vor avea loc. Cu excepția pachetului deținut la OMV Petrom, despre care ministrul delegat pentru energie, Constantin Niță, a declarat că nu va mai fi vândut.
Cehii au cumpărat masiv Transgaz
Oferta Transgaz a avut un preț de adjudecare de 179 lei pe acţiune, după o cerere totală de 347% pentru segmentul de retaileri mici şi cu 257% pentru investitori mari. Investitorii de retail din tranşa mică, care au subscris în primele patru zile de ofertă, vor plăti un preţ de 170,05 lei pe acţiune, reprezentând un discount de 5% din preţul de ofertă, în timp ce investitorii de retail din tranşa mică, aceia care au subscris începând cu a cincea zi de ofertă, vor plati 173,63 lei pe acţiune, reprezentând un discount de 3%. Investitorii instituţionali şi cei din tranşa mare de retail vor plăti preţul de ofertă, respectiv 179 lei pe acţiune.
Suma totală obţinută de OPSPI de pe urma acestei oferte este de 315 milioane lei, adică 72 milioane euro. Sindicatul de intermediere, condus de Raiffeisen Capital & Investment și din care au mai făcut parte Wood & Company și BT Securities, au întâlnit peste 100 de investitori în road-show-ul de prezentare și au avut mai mult de 50 de întâlniri și teleconferințe. Cei mai mulți investitori străini au venit din Republica Cehă (24% din totalul ofertei pentru instituționali), iar pe locul secund se află Suedia, cu 16%. Cei din Austria au subscris 9%, iar cei din Marea Britanie, 7%. Mai sunt menționați cei din Finlanda, cu o pondere de 7%, și cei din Polonia, cu 2%.
„Acum, când Polonia a finalizat privatizarea activelor sale, România are toate premisele să devină următoarea poveste de succes în ceea ce privește dezvoltarea pieței de capital“, spune și James Stewart, vicepreședinte Treasury and Capital Markets la Raiffeisen Bank România, care adaugă că „tocmai de aceea succesul acestei oferte este un pas important“. Adevărul este că piața chiar avea nevoie de un succes, mai ales în condițiile în care din extern vine și informația cum că bursele din Viena și Varșovia ar putea fuziona, ceea ce ar duce la crearea unei instituții suficient de puternice pentru a rivaliza cu Frankfurt sau Londra.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!