Refuzul bancilor de a le acorda un credit, printre principalele probleme ale IMM-urilor din Romania

 

imprumut-refuzatAccesul dificil la credite sau la fonduri europene, relațiile tensionate cu autoritățile, care le terorizează cu schimbări legislative, controale abuzive sau birocrație dusă la extrem, problemele în găsirea unor angajați competenți ori greutățile create de parteneri neserioși, toate fac parte din viața de zi cu zi a IMM-urilor. CAPITAL începe o serie de articole despre cele mai frecvente piedici pe care trebuie să le depășească antreprenorii autohtoni

George Dumitrescu este unul dintre asociații unei firme de construcții din Prahova. În ciuda crizei, compania sa a reușit să rămână pe linia de plutire, ba, la un moment dat, prin 2011, chiar avea șansa să obțină niște contracte care i-ar fi putut dubla cifra de afaceri pentru cel puțin doi ani. „Pentru a face față unui volum crescut de lucrări, aveam nevoie de mai mulți angajați, pe care, desigur, i-am găsit ușor, însă și de utilaje și echipamente suplimentare. Am încercat să le cumpărăm în leasing, am încercat să obținem credit bancar, dar degeaba… Când vedeau cu ce ne ocupăm, ori ne refuzau din prima, ori ne sugerau că va fi un proces dificil și de durată, ori, de cele mai multe ori, ne puneau condiții imposibil de îndeplinit“, povestește el. În cele din urmă, utilajele necesare au fost închiriate, ceea ce a dus la o creștere a costurilor și, în consecință, la o scădere a profitului.

Iar compania lui George Dumitrescu nu este decât una din miile de IMM-uri cărora băncile din România le trântesc anual ușa în nas. Un studiu al Rentrop & Straton arăta că accesul la finanțare reprezenta cea mai presantă problemă pentru întreprinzătorii din România și că mai puțin de 24% din aceștia accesaseră, până la acea dată, bani din exteriorul afacerii. Cei mai mulți dintre ei utilizaseră creditele bancare, fondurile fiind destinate, în general, achiziționării de tehnologie ori finanțării cheltuielilor curente (plata salariilor ori achitarea facturilor de utilități sau de la furnizori).

Potrivit lui Florin Vasilică, partener în cadrul Ernst&Young Romania, lucrurile nu se vor schimba prea mult în următoarea perioadă. „Finanțările pentru companii sunt destul de greu de obținut în actualul climat economic. Sectorul financiar din Europa este încă în refacere, iar impactul asupra firmelor autohtone este mare, deoarece ele se finanțează în special prin sistemul bancar“, explica el în cadrul unei conferințe desfășurate la București. Dependența de bănci este și un motiv pentru care în Europa criza durează mai mult față de America, unde companiile au acces și la alte surse de finanțare.

Razvan Amariei, Capital

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie