Apicultura s-a dezvoltat in Romania datorita fondurilor europene

 

albine-miereApicultura a luat amploare în România, producția de miere depășind 20.000 de tone/an. Consumul intern de miere fiind încă foarte redus, majoritatea producției ia calea exportului.

În ultimii zece ani, apicultura s-a dezvoltat mult în România, numărul de familii de albine ajungând la peste 1,2 milioane, iar producția de miere la peste 20 de mii de tone/an. Cu toate acestea,  potrivit statisticii oficiale, consumul de miere pe cap de locuitor în România este printre cele mai scăzute din Europa, și anume, de doar 450 de grame/locuitor, faţă de 2,2 kg în Germania sau 1,5 kg în Olanda şi Belgia. Ca urmare, mai mult de jumătate din producția de miere de albine din România se vinde la export, cu deosebire în țări din Uniunea Europeană. Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Ioan Fetea, a declarat pentru Capital că o parte din mierea care se vinde pe piața internă este contrafăcută, mai exact, este amestecată cu miere de import, de calitate mai slabă decât mierea românească. „Din păcate, cam 10% din consumul intern de miere provine din import, din China, din Argentina și din alte țări. Se amestecă cu miere românească și se vinde ca miere de calitate“, ne-a spus președintele ACAR.

Bătaie pe fondurile europene

Apicultura s-a dezvoltat atât de mult și pentru că, în ultimii ani, în acest domeniu s-au băgat bani mulți, atât de la bugetul de stat, cât și din fonduri europene. Este vorba, pe de-o parte, de subvențiile anuale acordate până în 2010 (20 de lei pentru familia de albine de elită și pentru familia de albine de producție, respectiv, 30 lei pentru familia de albine certificate ecologic) și, pe de altă parte, de banii alocați prin măsurile prevăzute în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), destinate fermelor de subzistență, unde proiectele sunt finanțate în proporție de sută la sută din fonduri nerambursabile. Începând din 2011, apicultorii beneficiază și de un program special, finanțat în proprorție de 50% de la bugetul de stat și 50% din fonduri europene: „Programul Național Apicol din România 2011-2013“.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a alocat acestui program 43.941.629 lei. Banii sunt acordați apicultorilor în baza facturilor fiscale prezentate de aceștia. Cele mai solicitate măsuri ale programului sunt  Măsura 3 – „Achiziţionarea de mătci, roi la pachet, roi pe faguri şi familii de albine din rase omologate în România“ (se decontează integral achiziţia a maximum 100 mătci/apicultor, 100 roiuri la pachet, precum și maximum 100 roiuri pe faguri), precum și Măsura 4 – „Achiziţionarea de stupi în vederea reformării stupilor uzaţi în urma deplasării acestora în pastoral“ (se decontează pentru fiecare apicultor achiziţia a maximum 125 stupi utilați conform tehnologiei apicole, excluzând materialul biologic).

Alexandru Boariu, Capital

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie