Noua lege a retrocedarilor introduce video-licitatia cu puncte, un fel de bursa online cu averea statului

 

ciocanelNoua lege a retrocedărilor cu puncte, pentru care Guvernul Ponta vrea să îşi asume miercuri răspunderea în Parlament, are o serie de vulnerabilităţi care, dacă nu vor fi rezolvate, pot fi speculate şi pot încuraja apariţia unei noi generaţii de samsari astfel încât foştii proprietari să fie principalii perdanţi şi nu beneficiari ai compensaţiilor, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul despăgubirilor cu acţiuni la Fondul Proprietatea.

Din experienţele de aplicare a legilor anterioare privind res­ti­tuirea proprietăţilor con­fis­cate de regimul comu­nist, foştii proprietari au învăţat că „diavolul stă ascuns în detalii“.

Legea 247 din 2005 prin care statul a înfiinţat Fondul Proprietatea promitea să rezolve cererile de despăgubire rămase nerezolvate de precedentele legi.

Legea a stabilit acordarea de despă­gubiri sub formă de acţiuni la un fond naţional în care statul a vărsat participaţii minoritare la cele mai valoroase companii din economie (Petrom, Romgaz, Hidro­electrica, Nuclearelectrica, Poşta Ro­mână), dar şi creanţele nerecu­pe­rate de la state care au fost în relaţii comerciale cu România în timpul regimul comunist.

Ce a ieşit însă după şapte ani de la publicarea acestei legi: persoanele care au cumpărat drepturile litigioase au fost principalii beneficiari ai compensaţiilor, foştii proprietari şi-au vândut titlurile de despăgubire descurajaţi de procedura greoaie şi de termenele extrem de lungi de rezolvare a dosarelor de către ANRP. Fondul Proprietatea, deşi statul a pus active de 4 miliarde de euro, a ajuns pentru a despăgubi doar câteva mii de foşti proprietari, iar în prezent fondurile străine de investiţii deţin controlul.

La începutul anului, premierul Victor Ponta numea legea de înfiinţare a fondului „cel mai mare rău pe care puteam să îl facem României“ şi anunţa că vor fi verificate dosarele în baza cărora au fost date acţiuni la fond.

Acum Guvernul Ponta se pregăteşte să-şi facă propriul „Fond Proprietatea“ şi îşi va asuma răspunderea în Parlament pe o nouă lege prin care vrea să finalizeze retroce­dă­rile propunând persoanelor ale căror proprie­tăţi nu pot fi restituite în natură despă­gubiri printr-un fond naţional imo­biliar format din terenuri şi imobile ale sta­tului care pot fi cumpărate cu puncte prin par­tici­parea la licitaţii.

La fel ca în cazul despă­gubirilor efectuate cu acţiuni FP, sis­temul cu puncte propus de Ponta are slăbiciuni care pot fi exploatate.

Video-licitaţia cu puncte, un fel de bursă online cu averea statului

În fondul naţional imobiliar vor intra 400.000 de hectare formate din terenurile aflate în prezent în administrarea Domeniilor Statului (ADS), din terenurile institutelor şi staţiunilor de cercetare, dacă nu se mai face cercetare pe respectivele terenuri, şi ale ministerelor, dar şi 3,2 milioane de hectare de pădure. La un preţ mediu de 3.000 de euro/hectar, valoarea estimativă a activelor viitorului fond naţional se ridică la 10,8 miliarde de euro.

Începând din 2016, aceste terenuri vor fi scoase săptămânal la licitaţie transmisă prin videoconferinţă. Terenurile vor putea fi cumpărate cu puncte de către foştii proprietari. Un punct valorează un leu, însă până să ajungă să primească aceste puncte foştii proprietari va trebui să treacă de mai multe comisii: de ANRP, unde au dosarul de despăgubire înregistrat, şi de Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor, instituţie nou-înfiinţată şi care va decide câte puncte are de primit un fost proprietar.

Ziarul Financiar

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie