Cum alegi un laptop business

 

business-laptopSute de laptopuri pot fi găsite în prezent în ofertele magazinelor româneşti, fiecare destinat unei game mai înguste sau mai largi de consumatori. Dintre acestea însă, doar puţine pot fi numite adevărate portabile business.

In acest articol vă voi spune care sunt principalele elemente pe care ar trebui să le căutaţi într-un laptop business, detalii care le diferenţiază pe acestea de masa portabilelor şi le fac mai bine adaptate utilizării în medii corporate.
Vom începe cu exteriorul. Un laptop business trebuie să fie cât mai uşor şi mai compact posibil, din punctul meu de vedere, pentru a putea fi transportat cu uşurinţă acolo unde proprietarul va avea nevoie de el.

Pe lângă aceasta, este extrem de important ca el să fie solid construit. Există pe piaţă modele destinate utilizării în medii deloc propice, rezistente la şocuri puternice, la apă sau praf. Însă probabil majoritatea utilizatorilor business nu vor avea nevoie de astfel de funcţii, ci de un portabil care să reziste frecuşului zilnic. Câteva dintre elementele la care ar trebui să fiţi atenţi sunt rigiditatea capacului ce acoperă ecranul şi rigiditatea structurii interne a laptop-ului, aceasta din urmă permiţându-ne să îl apucăm în moduri mai puţin ortodoxe (de colţuri, de margini) fără a afecta componentele interioare.

NU ÎN ULTIMUL RÂND, aspectul estetic este şi el important. Putem spune că multe dintre portabilele moderne sunt atrăgătoare, iar oferta poate împăca toate gusturile, cu portabile cu un design serios, clasic, sau modele mai îndrăzneţe, cu exterioare ce îmbină armonios magneziul, aluminiul sau fibra de carbon.

Tastatura este pentru mine un element extrem de important al unui laptop business, ce va petrece multe ore în „compania„ documentelor şi prezentărilor. Ecranul este la rândul său important, iar aici putem alege fie între un ecran cu finisaj mat, bun pentru utilizarea în medii luminoase, sau unul lucios, eventual tactil. Modelele actuale integrează şi un digitizer, ce vă va permite să utilizaţi ecranul tactil pentru a lua notiţe sau a desena cu ajutorul unui stilou special. Funcţii precum cititorul de amprente şi Kensignton Lock-ul au şi ele propria utilitate.

CU MAJORITATEA ELEMENTELOR DE EXTERIOR TRECUTE ÎN LISTĂ, să aruncăm o privire şi asupra elementelor mai puţin evidente. Pe de o parte avem componenta software, majoritatea laptop-urilor business rulând sisteme de operare Windows. Trebuie spus că în general versiunile Pro sau Ultimate/Enterprise ale acestor sisteme sunt necesare în mediul business, deoarece oferă o serie de facilităţi pe care nu le întâlnim pe versiunile Home User/Home Premium. Pe lângă sistemul de operare, fiecare utilizator îşi va instala propriile programe, în funcţiile de nevoile şi cerinţele fiecăruia în parte.

În ceea ce priveşte elementele hardware, aici sunt mai multe de spus. Pe de o parte, un laptop business ar trebui să fie rapid, pentru a putea face faţă fără probleme task-urilor uzuale. Modelele moderne sunt capabile şi să pornească foarte rapid, să revină din sleep la doar câteva secunde după ridicarea ecranului şi să reziste în stand-by zile întregi, aceasta datorându-se atât bateriilor, cât mai ales platformelor hardware tot mai inteligente.

Andrei Girbea, Business Magazin

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie