Restrangerea atributiilor CSM in selectia judecatorului roman la CEDO considerata „presiune politica asupra justitiei”

 

Consiliul Superior al MagistraturiiAlina Ghica, judecător CSM, spune că Ordonanţa de Urgenţă prin care Consiliului Superior al Magistraturii i s-a luat atribuţia de a selecta judecătorul român la CEDO încalcă separaţia puterilor în stat şi constituie o presiune politică asupra justiţiei, scrie Revista 22.

“Dacă e să vorbim de presiunea politicului şi de implicarea politicului în justiţie, cel mai bun exemplu este Ordonanţa de urgenţă prin care CSM-ului i s-au limitat atribuţiile în selecţia procurorilor români de la CEDO. Practic, judecătorul cu garanţii de independenţă şi imparţialitate al României la CEDO va fi selectat de ministere, care sunt prin excelenţă politizate. În cuprinsul Ordonanţei de Urgenţă se menţionează că va participa la selectarea acestui judecător doar un membru al CSM. Sunt curioasă care va fi acel membru al CSM. Poate va fi membru de drept al CSM, respectiv ministrul Justiţiei”, spune Alina Ghica într-un interviu pentru Revista 22 .

„Este dovada cea mai elocventă a faptului că, dacă mai avem de făcut presiuni asupra justiţiei şi pe plan extern, trebuie să o facem. Consiliul şi-a exprimat deja o poziţie în acest sens, în sensul că această ordonanţă încalcă principiul separaţiei puterilor în stat.”, potrivit judecătorului.

Ghica mai arată că Ordonanţa trebuie contestată la Curtea Constituţională de Avocatul Poporului, singura instituţie care poate face acest lucru, potrivit legii.

RL Online

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie