Noua lege a retrocedarilor: preschimbarea in bani a punctelor valorice va fi permisa numai incepand cu ianuarie 2017

 

legeFoştii proprietari de imobile naţionalizate care vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, vor putea preschimba aceste puncte în bani fără să fie obligaţi să participe la cel puţin două licitaţii care urmează să fie organizate de stat pentru vânzarea unor imobile.

Modificarea a fost efectuată în urma discuţiilor avute de Guvern cu reprezentanţii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

În varianta avizată de Guvern în luna martie, foştii proprietari de imobile naţionalizate aveau dreptul să preschimbe aceste puncte în bani doar dacă dovedeau că au participat la cel puţin două licitaţii naţionale pe care statul le va organiza pentru vânzări de imobile.

În noua formă, rezultată după discuţiile cu CEDO, este stabilit doar că, în termen de trei ani de la emiterea deciziei de compensare prin puncte, deţinătorul poate opta pentru valorificarea punctelor în numerar, fără să mai existe vreo condiţie legată de participarea la licitaţie.

Preschimbarea în bani va fi permisă numai începând cu ianuarie 2017 şi în limita a 14% pe an din suma punctelor. Ultima tranşă va reprezenta 16% din numărul punctelor acordate, astfel încât suma totală să poată fi achitată într-un interval de şapte ani, calculat din 2017.

Realitatea.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie