Programul Prima Casa a salvat cosntructia de amsambluri rezidentiale

 

adora-urban-villageÎn 2007 nu trecea o lună fără să fie lansate pe piaţă noi ansambluri rezidenţiale care promiteau sute şi chiar mii de apartamente. Criza părea să fi pus capăt acestor sarabande imobiliare, însă un investitor israelian a dovedit ieri contrariul anunţând dintr-un foc că pregăteşte peste 3.500 de apartamente noi pentru români.

Asemenea planuri sunt greu de crezut, după ce în ultimii ani investitori cu planuri similare au arătat cât de scurt este drumul de la vis la faliment. Planurile lui Ofer Lieberson, proprietarul companiei de dezvoltare imobiliară Tagor, au făcut şi ele parte din lista lungă de proiecte promise în perioada de euforie imobiliară. Spre deosebire de alţi investitori, Tagor nu a început niciunul dintre cele 4.500 de locuinţe anunţate iniţial, evitând astfel problemele cu care s-au confruntat aceştia. Totuşi, a acumulat o serie de terenuri pentru plata cărora a utilizat credite bancare. Lieberson anunţa în 2008 obţinerea unei linii de credit de până la 16 mil. euro utilizaţi pentru achiziţia unui teren de 61.825 mp în Timişoara, pe care a plătit 13 mil. euro, şi a altor două loturi în Arad (7 ha) şi Oradea (1,7 ha). Portofoliul este întregit de încă trei loturi: unul de 3 ha lângă Şoseaua Alexandriei, în comuna Bragadiru, 4 ha în Pipera şi 3,6 ha în comuna Dascălu, de lângă Bucureşti.

Salvarea „Prima Casă“

Cu un portofoliu imens de terenuri, de care nu mai putea scăpa decât în pierdere, Lieberson a decis să îşi pună planurile în practică la mai bine de şase ani după ce şi-a făcut publice primele intenţii. Interesant este că a reuşit să convingă băncile să îi susţină efortul investiţional fără condiţionarea finanţării de semnarea unor ante-contracte de vânzare. Şi mai important, băncile s-au angajat să asigure 50% din finanţarea necesară dezvoltării. Banca Carpatica va susţine primul proiect al companiei, construit în Bragadiru, iar Volksbank, care se luptă cu un portofoliu consistent de proiecte imobiliare eşuate, va finanţa proiectul din Arad. Tagor negociază tot cu Carpatica şi pentru finanţarea proiectului din Timişoara.

Alexandru Urzica, Capital

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie