De ce e bine sa investesti intr-un curs de mediere

 

Majoritatea disputelor sau conflictelor in care suntem implicati se datoreaza unei comunicari defectuoase sau lipsei de comunicare. Pe langa acesta (ne)comunicare intervine si neacceptarea faptului ca noi, oamenii, suntem diferiti si putem vedea lucrurile diferit.

Om cu grafic crescatorFiecare dintre noi am primit o educatie, am adunat experiente, bune si mai putin bune, traim si actionam intr-un anume fel, conform propriei scari de valori, iar toate acestea la un loc ne-au facut sa fim persoanele care suntem in acest moment.
Parintii si bunicii care ne-au crescut, ne-au invatat ca un conflict este un lucru rau, care ne poate ameninta linistea si calitatea vietii. Asa au invatat si ei de la parintii si bunicii lor, care la randul lor au invatat de la parintii si bunicii lor.
V-ati gandit vreodata ca un conflict poate fi o oportunitate pentru a imbunatati o situatie sau o relatie?
V-ati gandit vreodata ca nu puteti evita la nesfarsit sa ajungeti parte intr-un conflict?
Stiti ca se pot spune lucruri mai putin placute intr-un mod calm si amiabil? Puteti estima beneficiile unui astfel de demers pentru dumneavoastra ca persoana?
Un curs de mediere este despre toate aceste aspecte.
Intr-un curs de mediere se invata tehnici de comunicare, analiza de conflict, ascultare activa, comunicare asertiva, reformulare, pozitivarea mesajelor, neutralizarea mesajelor, gandire laterala, modalitati de gestionare profesionista a disputelor si/sau conflictelor, pentru a scoate tot ce poate fi mai bun din ele.
O situatie nu este ceea ce percepe si vrea sa vada o parte sau cealalta, ci toate acestea la un loc.
In momentul in care invatam aceste aspecte si intelegem sa nu mai luam in nume personal niste afirmatii dintr-o discutie, alegem sa ramanen calmi si sa cautam solutii, noi ca persoane ne schimbam in bine. Si se schimba si viata noastra.
Avem parte de neintelegeri, dispute si conflicte atat in viata noastra personala, cat si in cea profesionala. Atunci cand stim cum sa le gestionam, nu ne mai este frica de ele. Cand nu ne mai este frica de ele, ne putem concentra pe solutii, fara a cauta vinovati si a ne pierde in argumentari de genul „daca”, ceea ce ne permite sa gandim limpede si sa nu mai consumam timp si nervi.
Mediatorul este specialist in managementul conflictelor. Fie ca devine mediator autorizat, si poate profesa si castiga bani ca liber profesionist, fie ca aplica in viata de zi cu zi ceea ce a invatat in curs, un absolvent al unui curs de formare ca si mediator, are numai de castigat.
Devenind constient de „uneltele” pe care le are la dispozitie, fostul cursant se va folosi de ele in relatiile personale si profesionale. Atitudinea lui pozitiva, deprinderea de a aborda situatiile altfel decat pina atunci, ii confera siguranta si incredere. Iar cei din jur primesc mesajul. Comunicand cu usurinta isi poate rezolva mai bine sarcinile de servici, atmosfera de la locul de munca devenind mai relaxata si mai placuta. Va fi un model pentru ceilalti. Va fi „un centru de profit” atat pentru el, cat si pentru colegii lui  si firma in care lucreaza.
In viata personala efectele sunt si mai evidente. Partenerul de viata si copii vor fi mai mult decat incantati sa descopere persoana luminoasa si iubitoare care va permiteti acum sa fiti. Veti reusi sa vedeti ceva bun in orice situatie care apare in viata voastra. Veti reusi sa si transmiteti asta. Copii vor veni sa vorbeasca cu voi si sa va spuna si despre lucrurile mai putin frumoase sau bune pe care le-au facut. Apreciind demersurile lor, discutand punctual situatia fara a-i certa si incurajandu-i sa procedeze la fel si pe viitor, relatia parinte-copil are de castigat la capitolul incredere. Atunci cand partenerul de viata se simte ascultat, inteles si acceptat asa cum este, ii va fi drag sa comunice. Comunicand deschis construim relatii de incredere.
O astfel de familie este una armonioasa, in care toti membrii ei se implica si sunt implicati. Este un exemplu pentru copii. Iar ei vor invata mai mult de la voi, decat voi de la parintii vostri, tocmai pentru ca in cursul de formare ca mediator ati deprins cum sa procedati.
Banii pentru un curs de mediere sunt o investitie sigura. In primul rand ca investiti in voi, ceea ce invatati nu va poate lua nimeni niciodata. Apoi, intr-o societate conflictuala si plina de mesaje negative, veti iesi in evidenta ca o persoana pacifista si pozitiva. Si veti fi un model pentru ceilalti. Veti putea face distinctie intre voi ca persoane si situatiile prin care treceti si asta va va permite sa ramaneti echilibrat si constient. O persoana puternica si responsabila. O persoana calda si intelegatoare.
Beneficiile unui astfel de curs reflectate in viata noastra nu se pot cuantifica. Dar se vad. Se simt. Schimba in bine.
Daca hotarati sa va autorizati ca si mediator, pe langa beneficiile de mai sus, veti avea si profit financiar. Si siguranta unei profesii cu potential- toate conflictele din jur pot deveni sursa ta de venit-, in care depindeti doar de propria persoana.
A fi mediator, autorizat sau nu, inseamna sa fi tu insuti in orice situatie. Si sa te simti bine.

Stefania Petre

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie