Angajatii din Bucuresti accepta sa lucreze in orase mai mici, precum Sibiu sau Timisoara, doar temporar

 

primaria sibiuAngajaţii care au lucrat în Capitală pentru o perioadă mai lungă de timp sunt în continuare dispuşi să accepte joburi în oraşe mai liniştite, precum Sibiu sau Timişoara, însă pentru perioade foarte scurte de timp, este de părere Florin Godean, country manager al grupului cu activităţi de recrutare şi muncă temporară Adecco România.

„Am avut situaţii în care am plasat candidaţi din Bu­cu­reşti în oraşe din pro­vin­cie, precum Sibiu, Timi­şoa­ra sau Cluj. Partea inte­re­santă este că locuitorii Bucureştiului sau cei care lucrează în Bucureşti au o imagine foarte bună despre aceste oraşe şi mulţi îşi do­resc să meargă acolo pentru linişte, dar nu e chiar aşa. După şase luni de zile, încep să îşi piardă răbdarea şi să renunţe la acel loc de muncă“, a spus Florin Godean, prezent ieri la emisiunea ZF Live.

Chiar dacă în cele mai multe cazuri cei care acceptă un job în provincie nu primesc sa­larii mai mari, ei se duc pentru dezvoltarea carierei, pentru că de regulă sunt recrutaţi pen­tru o poziţie mai bună, având în vedere că există companii care au sediul central acolo. „Şi migraţia din oraşele din provincie către Bucureşti are un flux mai redus. În general, angajaţii vin la vârste destul de fragede în Bucureşti, unde se angajează în call centere şi apoi continuă să îşi dezvolte cariera. Însă personalul calificat din provincie nu vine în Bucureşti“, a mai spus Florin Godean.

În prezent, pe statele de plată ale Adecco România se află un număr de 4.500 de angajaţi temporari, cei mai mulţi lucrând în industria producătoare de componente auto, IT sau logistică. De regulă, angajaţii în regim temporar au vârsta de până în 35 de ani (spre exemplu, 2.000 dintre cei 4.500 de angajaţi ai Adecco au mai puţin de 30 de ani). Candidaţii care sunt cel mai greu de găsit sunt cei pentru clienţii din logistică, având în vedere că aceste companii nu au bugete mari pentru recrutare şi nici marje mari de profitabilitate ca în domeniul IT, unde companiile pot plăti mai bine pentru a atrage candidaţii.

„În general, firmele care apelează la muncă temporară ştiu pentru ce perioadă au nevoie de personal, pentru că au o comandă fermă de la un client pentru următoarele 3 – 4 luni. Acestea aleg să lucreze cu agenţii de muncă temporară pentru că au flexibilitate (costurile recrutării sunt eliminate şi nu îşi mai încarcă departamentele de HR cu administrarea noilor angajaţi), dar şi o reactivitate mai bună. Dacă cineva are nevoie de 100 de oameni într-o săptămână, noi îi găsim fie în baza de date, fie îi luăm deja de la alţi clienţi de unde îşi încheie misiunea“, a mai spus Godean.

În baza de date a companiei sunt administrate în prezent peste 100.000 de CV-uri ale angajaţilor care au lucrat pe perioadă temporară.

Există şi cazuri de manageri care se anga­jează prin intermediul agenţilor de muncă temporară, în general pentru a pune ba­zele unei filiale locale a unei companii mari. Unul dintre cele mai mari salarii obţinute de un director general plasat de Adecco în industria IT a fost de 10.000 de euro net pe lună, plus beneficii. În opinia lui Florin Godean, majoritatea angajaţilor îşi doresc să lucreze pe contracte cu perioadă nedeterminată de timp, însă în oraşele în care munca temporară este mai dezvoltată – precum sunt Timişoara, Cluj sau Braşov – oamenii au început deja să se obişnuiască cu aceste tipuri de joburi.

Ziarul Financiar

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie