V. Ponta: În lumea civilizată, oamenii nu plătesc exact acelaşi impozit şi când au 100 de lei venit şi când au un milion

 

Premierul Victor Ponta a declarat la Romania TV că o renunţare la cota unică de impozitare şi revenirea la cea regresiva nu este în planul anului 2013.

victor ponta5

Declaraţii Victor Ponta:

“Va fi un an stabil şi corect. Salariile aşa cum au crescut în iunie şi decembrie se acordă şi nu se mai taie în niciun fel. Pensiile s-au indexat în ianuarie cu 4% prevăzut de lege. E un an stabil (…) Nu mai tăiem nimic dar nici nu deschidem baierele pungii mai mult decât atât. (…)

Nu pentru 2013 (n.r. – era prevăzută impozitarea diferenţiată), dar era vorba de un principiu care a constituit, dacă vreţi, cel mai dificil compromis între PSD şi PNL. Liberalii, aşa cum este normal şi cum gândesc liberalii în toată lumea, au spus: să păstrăm un nivel scăzut de taxare, acel 16%, iar noi, social-democraţii am spus: nicăieri în lume – se mai întâmplă în Rusia şi în Bulgaria, este adevărat – în lumea civilizată, oamenii nu plătesc exact acelaşi impozit şi când au 100 de lei venit şi când au un milion. (…) În 2013 probabil că nu vom reuşi să ne ducem la 12% şi 8%, însă principiile, cele două principii – că în România nu mergem pe o taxare foarte ridicată, dar că există categorii sociale faţă de care taxarea trebuie să fie mai redusă decât marea masă a cetăţenilor, amândouă sunt principii moderne şi ţin, până la urmă, de ideologia şi de principiile ambelor partide care formează structura USL.”

Primul ministru a evitat sa indice o data de la care s-ar putea aplica impozitarea diferentiata, sustinand ca USL are avantajul, pentru prima data dupa 2008, “de a gandi” ceea ce vrea să facă, pe patru ani, nu pe doua luni, nu pe sase”.

“Avem o majoritate solidă (…) decizia electoratului a fost foarte clară, aşa încât ne prezentăm în faţa oamenilor în 2016 şi vedem câte din lucrurile pe care ni le-am propus noi nouă şi oamenilor le-am realizat. Dacă în 2016 o să avem 80% din lucruri realizate, oamenii ne vor vota din nou. Dacă vom avea 20%, în mod sigur va veni altcineva la guvernare şi aşa este şi democratic.”

Despre TVA la alimente

Este o masura in care eu cred foarte mult, care are logica economica si pe care o vom aplica imediat ce reusim sa acordam, repet, fin, tot ceea ce tine de acordurile noastre cu FMI si cu obligatiile care tin de disciplina bugetara.

Despre cresterile salariale

Salariile nu se mai taie iar pensiile s-au indexat de la 1 ianuarie cu 4%. Este un an stabil in care nu mai taiem nimic, dar nu deschidem pungile mai mult. Eu nu vad in acest an mai mult decat faptul ca ne tinem de cuvant.

In programul de guvernare prezentat la 20 decembrie unul dintre obiective, in orizontul 2013 – 2016, este reprezentat de simplificarea fiscalitatii si sporirea competitivitatii fiscale a mediului de afaceri prin reducerea generala a impozitarii, largirea bazei de impozitare, simplificarea sistemului de taxe, cresterea colectarii veniturilor bugetare si reducerea evaziunii fiscale. De asemenea este prevazuta revenirea TVA la nivelul de 19%, pastrarea plafonului de 16% si introducerea, pe parcursul mandatului, a impozitului diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit si, totodata, reducerea la jumatate a numarului de taxe parafiscale.codfiscal.realitatea.net

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie