Cele mai multe redevente au fost incasate de stat de la Petrom si Romgaz

 

Companiile care exploatează resurse de subsol pe teritoriul statului român au vărsat anul trecut la Finanţe aproape 400 de milioane de euro reprezentând redevenţe. Cea mai mare parte din sumă sunt bani de la Petrom şi Romgaz.

petromStatul român a colectat 1,5 miliarde de lei(circa 380 de milioane de euro) din redevenţele perecepute companiilor ce ecploatează resurse de subsol, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale. Din această sumă, 85% reprezintă taxe colectate de la companiile care exploatează hidrocarburi, gaze şi petrol, în principal Petrom şi Romgaz.

„Poate părea o sumă mică, dar gândiţi-vă şi la celelalte categorii de taxe pe care le percepe statul de la companiile din domeniu, TVA, accize, impozit pe profit, contribuţii sociale, şi puteţi avea imaginea a ceea ce înseamnă exploatarea resurselor de subsol în România”, a precizat Duţu.

Spre deosebire de multe alte ţări europene, România are resurse proprii de petrol şi gaze. Potrivit ultimelor estimări, gazul s-ar epuiza în circa 15 ani iar petrolul într-o perioadă dublă de timp. Petrom este cea mai mare companie din România, cu o cifră de afaceri de 5,3 miliarde euro anul trecut şi peste 20.00de angajaţi, iar Romgaz este cea mai mare companie deţinută de statul român, cu o cifră de afaceri de circa 1 miliard e euro în 2011 şi 5.700 de angajaţi.

Redevenţele pe petrol şi gaze oscilează între 3,5% şi 13,5% din cantitatea exploatată, funcţie de tipul de zăcământ. Petrom are însă stabilită, din 2004, o redevenţă raportată la un nivel al barilului de petrol de 25 de dolari timp de 10 ani, până în 2014.

Florin Cojocaru, Economica.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie