Varujan Vosganian considera ca TVA trebuie redusa

 

varujan vosganianRelaxarea fiscală – un vis sau o realitate? Poate actualul guvern să îmbine măsurile de stângă cu cele de dreapta? Ministrul economiei spune a sosit momentul pentru reducerea CAS şi pregătirea terenului pentru micşorarea TVA.

Capital: Datele de până acum şi toate estimările publice arată că 2013 o să fie un an în care economia UE şi a zonei euro o să scadă. Vă aşteptaţi ca şi anul acesta să avem o contribuţie negativă a cererii externe la PIB-ul României?
Varujan Vosganian: Vă dau un exemplu: Ford se retrage din Belgia, dar își lărgește activitatea în România. E posibil să existe consecințe pozitive pentru România din crisparea cererii în UE, adică procesul de delocalizare să se oprească în România.

Capital: Dar Ford nu a ajuns încă nici la producția la care s-a angajat?
VV: Ford putea să oprească, dar nu s-a oprit. Restrângerea cererii în străinătate poate să  însemne o dificultate pentru România. În același timp, România trebuie să se deschidă spre întreaga lume, să nu rămână captivă doar la nivelul UE. Și am în vedere și investițiile străine, și comerțul internațional. (…) Speranța pe care o am eu este că, pe evaluările pe care le-am făcut  la minister în zona freatică a economiei românești, în a doua jumătate a anului 2013 vom reintra pe un ciclu pozitiv de creștere.

Capital: Care sunt motivele ce vă fac să credeți acest lucru?
VV: Ciclurile de creștere sunt legate de multe lucruri, printre care ritmul investițional, de ciclurile de amortizare, de nivelul comenzilor din industrie.

Capital: Problema e că nu avem indicatori pozitivi în multe sectoare.
VV: În România există astfel de motoare de creștere, chestiunea este să le protejăm, să nu le inhibăm în urma unor astfel de semnale care vin din străinătate.

Capital: Sistemul bancar intră într-o etapă prelungită de restructurare. Pe ce resurse de finanţare se mai pot baza în prezent companiile, în situaţia în care băncile preferă să împrumute statul?
VV: La nivelul sectorului bancar, în România a existat această opțiune, nu știu dacă e bine sau rău, ca băncile să-şi transfere cât mai mult din riscurile lor restului economiei. Astfel încât sectorul bancar din România a ieșit relativ teafăr în raport cu alte domenii. (…) Cred că lichiditatea de care va avea nevoie statul pentru a-și rostogoli împrumuturile este undeva la 12 – 14 miliarde de euro. Cred totuși că economia României ar putea să-și îmbunătățească ratingul de țară și asta ar putea să ofere și băncilor mai multă siguranță. Dar cred că băncile ar putea fi reintegrate în măsura în care noi vom ști să cheltuim fondurile europene.

Ciprian Mailat , Catalin Alistari, Capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie