Pachetul de actiuni Transgaz Medias oferit cu 5% discount investitorilor mici a fost cumparat integral

 

transgazDiscountul de 5% acordat investitorilor mici în oferta publică de vânzare a unui pachet de 15% din  acţiunile Transgaz Mediaş (TGN) i-a determinat pe aceştia să subscrie încă din primele zile integral pachetele care le-au fost alocate special. În schimb, pe cealaltă tranşă de retail, dedicată investitorilor mari şi unde statul nu oferă discount, subscrierile după primele zile sunt nesemnificative. Subscrierile investitorilor instituţionali sunt secrete.

Pe parcursul zilei de ieri subscrierile depăşeau deja cu 63% numărul maxim de acţiuni alocate pe tranşa investitorilor mici, care au plasat în total ordine în valoare de aproape 50 mil. lei (11,3 mil. euro). În schimb, pe tranşa subscrierilor mari, unde investitorii trebuie să subscrie peste 1.000 de acţiuni Transgaz şi nu beneficiază de discount au fost subscrise numai 9,8% din titluri, iar valoarea ordinelor se ridica la 3,2 mil. lei (0,72 mil. euro).

Ieri a fost ultima zi când investitorii mici au beneficiat de discountul de 5%. Începând de astăzi, cei care subscriu pe tranşa subscrierilor mici vor primi un discount de 3%. Discountul se aplică faţă de preţul final de ofertă, care va fi stabilit pe tranşa investitorilor instituţionali.

„Principala cauză pentru acest succes este discountul de 5% oferit investitorilor mici faţă de preţul final al ofertei. Cu siguranţă că în următoarele zile afluxul de investitori de retail nu va mai fi atât de mare pe tranşa mică, iar investitorii se vor îndrepta mai degrabă către celelalte tranşe. Mă aşteptam la un asemenea interes pentru că încă din prima zi toţi clienţii voiau să ştie cum pot beneficia de acel discount de 5%“, spune Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest.

Pe tranşa investitorilor instituţionali, pentru care statul a alocat 85% din acţiunile ofertei Transgaz şi care vor determina preţul final al ofertei, subscrierile nu sunt publice deoarece consorţiul care intermediază oferta nu doreşte ca informaţiile privind subscrierile să influenţeze formarea preţului, aşa cum s-a întâmplat de altfel anul trecut în cazul Transelectrica.

În oferta Transelectrica, subscrierile puteau fi urmărite în timp real pe site-ul bursei, astfel că investitorii au ştiut în fiecare moment cât s-a subscris. Intermediarii ofertei au sperat astfel să creeze concurenţă între investitori pentru a urca preţul, însă în final majoritatea investitorilor instituţionali au subscris la preţul minim (14,9 lei), în timp ce pe tranşa investitorilor mici preţul a urcat spre 15,7 lei, astfel că micii investitori au ajuns astfel să plătească mai mult decât investitorii bogaţi.

Adrian Cojocar, Ziarul Financiar

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie