Cum se deconteaza TVA in 2013

 

TVA 1Formatul decontului în 2013 este adaptat şi pentru situaţia sistemului de TVA la încasare. În vreme ce completarea decontului este relativ asemănătoare cu privire la livrări intracomunitare, achiziţii intracomunitare, achiziţii cu drept de deducere sau facturări cu colectare de TVA, decontul prezintă în partea inferioară o situaţie a TVA neexigibile, informează fiscalitatea.ro.

Această secţiune cuprinde informaţii despre: TVA neexigibilă aferentă livrărilor/prestărilor de servicii, ce urmează colectarea la încasare sau la termen de 90 de zile de la emiterea facturii, dacă nu s-a încasat factura; TVA neexigibilă aferentă achiziţiilor pentru care nu se poate exercita deducerea în lipsa plăţii facturii.

Datele din decont se preiau din jurnalele de vânzări şi cumpărări

Amintim elementele minimale ce se vor prezenta în jurnale ca urmare a sistemului de TVA la încasare, conform H.G. nr. 1.071/2012. Persoanele impozabile care fac achiziţii de bunuri/servicii de la persoane care aplică sistemul TVA la încasare înregistrează în jurnalul pentru cumpărări facturile primite pentru livrări de bunuri/prestări de servicii pentru care este obligatorie aplicarea sistemului TVA la încasare, chiar dacă exigibilitatea, respectiv deductibilitatea taxei, nu intervine în perioada fiscală în care a fost emisă factura.

Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care aplică sistemul TVA la încasare înregistrează în jurnalul pentru cumpărări facturile primite pentru livrări de bunuri/prestări de servicii chiar dacă taxa nu este deductibilă în perioada fiscală în care a fost emisă factura.

Costin Nitu, Curierul National

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie