Controversa numirilor pentru functiile de procurori-sefi

 

disputaLa auzul vestii despre gandirea si razgandirea lui Victor Ponta asupra numirilor la Parchete, si mai ales dupa numirile propriu-zise, un cor de proteste s-a facut auzit din partea studiourilor de televiziune, a PNL si a analistilor politici.

Chiar si prezentul autor a simtit fiori pe sira spinarii cu senzatie de blat odios si tradarea unor principii. Fara nici un fel de indoiala numirile la Parchete sunt controversate, insa masura in care ele vor afecta viitorul Romaniei va fi de vazut, pentru ca oamenii inca nu au fost confirmati si instalati in functie.

Pentru a analiza controversa, trebuie vazut unde se afla principalii actori.

Presedintele Basescu nu mai are aproape nici o parghie institutionala sa isi impuna agenda si practic mai are un mandat de un an in care ar putea sa mai faca ceva daca va cadea la intelegere macar cu o parte a guvernarii actuale. Ultimele sase luni ale mandatului sau vor fi doar de tranzitie catre un nou presedinte.

Premierul Ponta are nevoie ca de apa de o confirmare internationala. Fara ea, robinetul cu bani spre Romania dinspre Occident s-ar putea inchide si falimentul fizic al Romaniei nu ar fi departe. Alternativa la el ar fi vinderea tarii la bucata catre China sau Rusia. Deja se vede cu ochiul liber cum vecina Ungarie se scufunda tot mai mult in mlastina din cauza unor decizii legislative extrem de controversate si Romania nu ar avea un tratament mai bun intr-o situatie similara. Pe scurt, Ponta are nevoie de stabilitate.

Gruparea Antonescu/Voiculescu avea nevoie ca de apa sa isi puna un om de incredere la Parchete, si numirea lui Nitu pare a fi facuta special pentru liberali (desi ei spun ca nu au fost parte in discutie), care insa nu au acceptat-o pentru ca a fost numit la alt parchet decat DNA, unde era durerea cea mai mare pentru ei.

Controversa acestor numiri a fost faptul ca nu respecta MCV sau recomandarile privind transparenta ale Uniunii Europene. Insa toata lumea uita scopul final. Scopul final al transparentei ar fi fost instalarea unor procurori capabili in fruntea parchetelor, care s-ar putea face insa si fara concurs.

Ca o dovada ca e asa, Comisia Europeana nu a comentat asupra numirilor, iar comentariile ambasadelor occidentale majore au fost incurajatoare asupra numirilor directe.

George Gafencu, Ziare.com

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie