Care sunt masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata in contractele intre profesionisti

 

plata onlineÎn Monitorul Oficial, Partea I, nr. 182/02.04.2013, a fost publicată Legea nr. 72/2013 privind măsurile pentru combaterea întârzierii în executarea obligaţiilor de plată a unor sume de bani rezultând din contracte încheiate între profesionişti şi între aceştia şi autorităţi contractante care a intrat în vigoare începând cu 5 aprilie 2013, informează fiscalitatea.ro. Prevederile acestui act normativ se aplică creanţelor certe, lichide şi exigibile, constând în obligaţii de plată a unor sume de bani care rezultă dintr-un contract încheiat între profesionişti sau între aceştia şi o autoritate contractantă, contractul având ca obiect furnizarea de bunuri sau prestarea de servicii, inclusiv proiectarea şi execuţia lucrărilor publice, a clădirilor şi a lucrărilor de construcţii civile.

Nu sunt incluse în sfera de aplicare creanţele înscrise la masa credală în cadrul unei proceduri de insolvenţă şi creanţele ce fac obiectul unui mandat ad-hoc, concordat preventiv ori al unei înţelegeri încheiate ca urmare a unei negocieri extrajudiciare de restructurare a datoriilor unei societăţi precum şi contractele încheiate între profesionişti şi consumatori.

Prin profesionist se înţelege orice persoană fizică sau juridică care exploatează o întreprindere cu scop lucrativ. Prin autoritate contractantă se înţelege orice autoritate publică a statului român, care acţionează la nivel central, regional sau local; orice organism de drept public, altul decât cel prevăzut mai sus, cu personalitate juridică, care a fost înfiinţat pentru a satisface nevoi de interes general, fără scop lucrativ, şi care se află în cel puţin una dintre următoarele situaţii: este finanţat, în majoritate, de către o autoritate contractantă, astfel cum este definită la litera a) sau de către alt organism de drept public; se află în subordinea sau este supus controlului unei autorităţi contractante, astfel cum este definită la lit. a), sau unui alt organism de drept public; în componenţa Consiliului de Administraţie ori, după caz, a Consiliului de Supraveghere şi Directoratului, mai mult de jumătate din numărul membrilor sunt numiţi de către o autoritate contractantă, astfel cum este definită la lit. a), sau de către alt organism de drept public; orice asociere formată de una sau mai multe autorităţi contractante dintre cele prevăzute la lit. a) sau b).

În raporturile dintre profesionişti, creanţa constând în preţul bunurilor livrate sau tariful serviciilor prestate produce dobânzi penalizatoare în cazul în care creditorul, inclusiv subcontractanţii acestuia, şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale şi acesta nu a primit suma datorată la scadenţă, cu excepţia cazului în care debitorului nu îi este imputabilă întârzierea.

Costin Nitu, Curierul National

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie