Ce comisioane percep bancile romanesti la cardurile de salarii

 

comision-contComision de retragere numerar, de alimentare cont, de administrare lunara sau comision pentru eliberare chitanta sunt doar cateva dintre cele peste 10 taxe pe care un roman trebuie sa le plateasca la banca, in cazul in care are un cont cu un card de debit atasat, in care firma ii vireaza lunar salariul.

Potrivit sudiilor efectuate la nivel european, romanii nu au o relatie foarte stransa cu bancile. Astfel, daca in tarile din Europa Centrala si de Est, gradul de bancarizare a populatiei atinge si 80%, in Romania putin peste jumatate dintre locuitori au o relatie cu banca, majoritatea pentru ca sunt obligati de angajator sa-si primeasca salariul pe card.

Datele Bancii Nationale a Romaniei arata ca, la sfarsitul anului trecut, in Romania existau in jur de 11 milioane de carduri valide, prin intermediul carora s-au efectuat 220 de milioane de retrageri de numerar de la bancomat.

Aceleasi date indica faptul ca sumele retrase de la ATM au depasit 106 miliarde de lei (24 miliarde euro), in timp ce platile cu cardul au fost de sase ori mai scazute, semn ca romanii nu s-au obisnuit inca sa foloseasca acest instrument pentru plata la comercianti. In schimb, formeaza cozi la bancomate in ziua de salariu, pentru a-si retrage banii din banca.

Speculand aceasta obisnuinta, majoritatea bancilor au introdus sau au majorat comisioanele de retragere de la ATM-urile proprii. Astfel, cele mai multe dintre institutiile bancare percep, la retragerea de numerar, un procent din suma retrasa, plus o suma fixa pe care o plateste fiecare client, indiferent de suma pe care o scoate de pe card.

Comisioanele cresc considerabil in cazul in care sunt folosite ATM-urile altor banci sau cand se retrag bani din strainatate.

In schimb, pentru toate platile cu cardul efectuate la comercianti, fie in tara, fie in strainatate, bancile nu percep niciun fel de comision de la clienti, acestea avand contracte cu magazinele.

In conditiile in care anul trecut s-au retras 24 miliarde de euro de pe card, la un comision mediu de 0,2% din suma retrasa, suma care a intrat in conturile bancilor din salariile romanilor s-a apropiat de 50 de milioane de euro. La aceasta se mai adauga si taxa fixa pe care o percep bancile, pe langa procentul amintit, suma care pleaca de la 0,2 lei si ajunge pana la cativa lei.

Lista comisioanelor percepute de banci pentru conturile cu card de debit atasat nu se opreste aici. Exista taxe pentru servicii pe care le cere clientul, cum ar fi taxa de schimbare de PIN, pentru al doilea card atasat contului sau de interogare sold, dar exista si comisioane pe care clientii le platesc automat pentru ca folosesc serviciile bancii, ca de exemplu comisionul de alimentare a contului, interbancar sau intrabancar, comisionul lunar sau anual de administrare a contului sau de mentenanta a cardului. Unele banci percep, totodata, si comision pentru chitanta.

Bancile incep sa ia bani din conturile clientilor inca din momentul virarii salariilor, comisionul de alimentare a contului fiind o suma stabilita prin conventie intre banci.

Totodata, bancile percep un comision de pana la 7,5 lei pe luna pentru administrarea contului. Astfel, institutia care percepe cel mai mare comision aduna la finalul anului 90 de lei de persoana doar din aceasta taxa.

In cazul retragerii de numerar de la ATM-urile bancii emitente, cel mai mare comision este de 0,25%, dar nu mai putin de 0,25 lei. Astfel, in cazul unui salariu mediu pe economie de 1.550 lei, fie ca retragi suma in patru transe saptamanale egale sau toti banii odata, comisionul retinut de banca va fi de 4 lei/luna, adica 48 de lei pe an.

Daca salariatul opteaza sa scoata salariul de la bancomatul altei banci decat cea la care are deschis contul, cel mai mare comision perceput de o banca din Romania este de 1% din suma retrasa, plus 6 lei.

InCont

Cuvinte cheie: , , ,

 

1 comentariu

  1. Magda Popescu spune:

    NISTE HOTI!
    SAU IMBOGATIT DE PE URMA PERSOANELOR FIZICE, PENSIONARI, OAMENI CE TRAIESC CINSIT DIN SALARII.

Adaugă părerea ta


 

Distribuie