Trei companii de recrutare cauta manageri privati pentru Hidroelectrica

 

HidroelectricaÎn cadrul celebrului program de alegere a managerilor privați în companiile de stat, Hidroelectrica face figură aparte. Compania are contracte cu trei recrutori pentru ocuparea câtorva zeci de posturi de conducere, dar și planuri masive de disponibilizări.

După un an și jumătate de tărăgăneli, proiectul CEO la stat pare de domeniul trecutului. Sau, cel puțin, al ridicolului, dacă ne uităm peste sumele investite de Ministerul Economiei în acest program, de ordinul milioanelor de euro, și la rezultate: până în momentul de față, au fost selectați o mână de executivi, majoritatea foști directori reconfirmați în funcție.

Eppur si muove. De câteva săptămâni, prima pagină a site-ului hidroelectrica.ro a luat aspectul unui portal de joburi. Vizitatorii sunt întâmpinați de figura lui Remus Borza, (directorul Euro Insol, administratorul judiciar al companiei), care anunță demararea procesului de selecție a 67 de manageri. Unii l-au luat în râs, ironizând ideea de a se pune pe sine în centrul activității de recrutare, alții au salutat inițiativa, comparând-o cu programele de recrutare din Occident. În spatele proiectului stă compania de executive search Pedersen & Partners, care a primit, în schimb, suma de 60.000 de euro. Sumă care a ridicat câteva sprâncene printre specialiști, fiind considerată prea mică (în condițiile în care, în general, comisionul de recrutare a unui manager variază între trei și patru salarii brute corespondente respectivului post).

Explicația este dată de Mona Neagoe, partener în cadrul biroului local al Pedersen&Partners: compania nu are un mandat clasic de executive search, ci „dezvoltă și implementează un proces de selecție, de la infrastructura IT și organizarea proiectului, formarea și pregătirea unei echipe de proiect, până la asistență în selecție“. Planurile Hidroelectrica sunt, potrivit managerului de resurse umane al companiei, Ionela Stancu, de a replica acest proces pe viitor: „accentul a fost pus pe dezvoltarea unui proces de care să putem beneficia și ulterior încheierii proiectului. Astfel, la finalul celor patru luni de contract, Hidroelectrica va rămâne cu un proces bine pus la punct, cu o bază de date pe care să o poată folosi ulterior, cu competențe interne de evaluare și selecție a persoanelor care aplică pentru poziții de management“.

Ce se caută? Potrivit Ionelei Stancu, „numărul total al pozițiilor incluse în proiect este de 67, dintre care 28 sunt considerate poziții critice: patru directori executivi, 13 directori de sucursală și 11 manageri de departament. Vor mai fi selectați directorii de producție din sucursală, directorii și inginerii șefi de uzină“.

Mirona Hritcu, Capital

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie