Taxa de monopol aplicata in sectorul energetic va reduce profitul Transelectrica cu 5 la suta

 

TranselectricaTranselectrica (TEL) estimează pentru acest an un profit brut în scădere cu 5%, la 44,6 milioane lei, ca urmare a introducerii taxei pentru monopolul natural din sectorul energiei. „În anul 2013 rezultatul brut a fost diminuat cu 10,1 milioane lei, reprezentând impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 5/2013”, se arată în nota de fundamentare a propunerii de buget de venituri şi cheltuieli aprobat în AGA preluată de Mediafax.

Guvernul a introdus la începutul acestui an o taxă aplicată operatorilor de transport şi distribuţie de energie electrică şi gaze naturale. Astfel, taxa în cazul cantităţii transportate către sistemele de distribuţie este de 0,1 lei/MWh, iar cea pentru cantităţile distribuite de 0,75 lei/MWh. Taxa calculată în cazul cantităţii transportate numai prin sistemul de transport a fost stabilită la 0,85 lei/MWh.

Veniturile vor fi comparabile cu cele din anul 2012

Pentru acest an compania estimează venituri totale de 2,859 miliarde lei, foarte uşor sub cele înregistrate anul trecut, de 2,86 miliarde lei. Veniturile sunt estimate la 2,953 miliarde lei în 2014, pentru ca un an mai târziu să ajungă la 3,048 miliarde lei.

„Volumul şi structura veniturilor totale prognozate în propunerea de BVC pe anul 2013 au fost fundamentate ţinând seama, în principal, de: a) cantitatea de energie electrică programată a fi livrată consumatorilor în anul 2013, cu 1,63% mai mare decât cantitatea preliminată a fi realizată în anul 2012; b) tarifele aplicabile în anul 2013 pentru serviciile prestate de companie pe piaţa de energie electrică, aprobate prin ordin ANRE nr.52/2012; c) realizările preliminate ale anului 2012 privind veniturile pe piaţa de echilibrare; d) contractele încheiate pentru anul 2013 referitoare la veniturile din alocarea capacităţii de interconexiune; e) cursul de schimb al principalelor monede în care sunt contractate împrumuturile angajate de companie, estimat de Compania Naţională de Prognoză şi luat în calculul previzionării veniturilor şi cheltuielilor financiare pentru anul 2013”, se arată în nota de fundamentare a propunerii de buget de venituri şi cheltuieli.

Compania menţionează că veniturile pe piaţa de echilibrare vor scădea în acest an, în condiţiile în care Hidroelectrica nu va mai funcţiona în condiţii de forţă majoră şi deficitele din dezechilibre pe această piaţă vor fi acoperite de aceasta la costuri mai mici pe MWh livrat.

Curierul National

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie