Jurnal de curs- ziua IX

 

A fost o zi dedicata in intregime comunicarii si in mod special comunicarii in sedinta de mediere.

Profesorul Aurel Codoban

Profesorul Aurel Codoban

L-am avut ca invitat pe profesorul Aurel Codoban, specialist in comunicare.
In prima parte am vorbit despre ascultarea activa, tipurile de comunicare, tehnicile de comunicare si blocaje in comunicare, precum si moduri de evitare a blocajului. Reformularea, parafrazarea, neutralizarea si pozitivarea mesajelor sunt simple, in teorie, dar ceva mai dificil de pus in practica.
Am realizat, din nou, cat de obisnuiti suntem sa primim si sa trimitem mesaje negative, care ne afecteaza pe noi ca persoane si relatiile pe care le avem sau le stabilim. Dupa o perioada in care ne controlam ca sa pozitivam mesajele, ajungem sa o facem firesc si rezultatele sunt evidente. Perceptia noastra ca persoana se schimba.
In medierile in care intram ca mediatori este important sa fim atenti si la comunicarea nonverbala, paraverbala si la limbajul trupului. Aceste moduri de comunicare ne transmit, de cele mai multe ori, ceea ce nu ni se spune in cuvinte.
S-a lucrat in grupuri mai mici, fiecare mediator conducand procesul de mediere de la inceput pina la sfarsit. Cand ne-am adunat in plen s-a facut o analiza pe peoces si pe modul in care partile si mediatorii au comunicat.
Profesorul Aurel Codoban a dat feedback pentru fiecare grup in parte. Cursantii au profitat din plin de experienta de comunicator al invitatului si au cerut, prin intrebari, informatii concise. Au fost multumiti ca au exprimat aproape la fel problemele identificate si totusi surprinsi sa constate ca le-au exprimat intr-un mod negativ.
Le-am propus sa exerseze acasa, pentru a se familiariza cu limbajul pozitiv.

Anca Lucia Stancu, formator

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie