Plantatiile de capsuni si fructe de padure, cea mai rentabila afacere pentru micii fermieri
O asociație de horticultori și legumicultori din Argeș a gasit soluția pentru ca fermierii cu suprafețe de până la 5 ha să devină profitabili: plantațiile de căpșuni, care aduc câștiguri chiar din primul an.
Legumicultorii au depus la Ministerul Agriculturii un proiect de revitalizare a satului românesc, scopul fiind activarea unui segment important de fermieri care acum nu produc nimic sau lucrează în pierdere, prin înfiintarea unor afaceri mici, cum ar fi plantații de căpșuni sau fructe de padure, dupa cum sustin reprezentantii asociatiei. Proiectul presupune investiții de aproximativ 30.000 de euro si ar putea fi realizat din fonduri europene și de la buget.
”Am fost la Dezvoltare Rurală (n.r.- PNDR) și am depus un plan de revitalizare a satului romanesc care să aibă la bază înființarea de exploatații mici și profitabile, cuprinse între unul și cinci hectare, folosindu-ne de programele de reconversie a culturilor, ferme care să aibă mici sisteme proprii de irigații. Scopul proiectului este reconversia tinerilor pentru agricultură și înființarea de afaceri mici și rentabile. Ne-am gândit în special la exploatații de căpșuni și fructe de pădure, la pomicultură – piersici, caiși, meri, etc și la viță de vie cu struguri de masă. Dacă s-ar adopta sistemul de până la cinci hectare, cel puțin 500.000 de fermieri ar putea fi integrați în sistem și ar deveni profitabili, dacă îi luăm în calcul și pe cei care au lucrat până acum prin Italia sau Spania și s-au întors înapoi în sat din cauza condițiilor economice”, a declarat pentru Agrointel, George Lazăr, vicepreședinte al Cooperativei Micilor Fermieri Argeșeni.
Fermierii ar putea fi stimulați să intre în asociații mici pentru a accesa mai ușor fondurile provenite, în special, din sumele destinate reconversiei culturilor.
”Banii pentru investiții vor fi dați fermierilor prin intermediul unor mici cooperative cu 20-30 de hectare fiecare care să se ocupe de ambalarea și distribuția mărfii, așa cum se întâmplă și în Occident. Agricultorii ar putea fi stimulați prin lege să se asocieze pentru că, de exemplu, la alcătuirea proiectului pentru finanțare ar primi 25 de puncte dacă are o exploatație individuală și 50 de puncte dacă face parte dintr-o cooperativă de profil. Banii ar putea să provină din fondurile destinate reconversiei suprafețelor, adică 12.170 de euro plus 1.500 de euro pentru defrișarea suprafețelor iar restul ar fi contribuția Ministerului Agriculturii. Programul ar putea fi implementat rapid dacă s-ar folosi aceste fonduri pentru reconversia culturilor. Dacă azi s-ar depunde proiectul, în șase luni ar veni banii”, a continuat Lazăr.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!