Primul tribunal privat din Romania, infiintat la initiativa Asociatiei de Arbitraj de pe langa Baroul Cluj

 

tribunal-privatAlternativa la sistemul greoi şi costisitor al instanţelor de judecată din România vine din mediul privat şi constă într-un tribunal de arbitraj, care tocmai se înfiinţează, în premieră, la Cluj.

Bazele primului tribunal privat din România au fost puse, în urmă cu două săptămâni, la Cluj-Napoca. Instituţia va emite hotărâri care vor avea aceleaşi efecte cu cele date de instanţele publice, cu avantajul că procesul se va desfăşura mult mai repede şi va fi mai ieftin cu până la 50% faţă de instanţă publică. Ideea înfiinţării tribunalului privat, care va funcţiona sub forma unei organizaţii nonprofit – Asociaţia de Arbitraj de pe lângă Baroul Cluj – i-a aparţinut juristului Octavian Ulici. „Sunt discuţii de doi ani, dar în urmă cu două săptămâni, în Adunarea Generală a Baroului a luat decizia înfiinţării Asociaţiei. Toate formalităţile vor mai dura 2-3 săptămâni. Până la vară, cu siguranţă se va începe activitatea“, a explicat Ulici.

Ideea vine din Danemarca „În anul 2000 am avut o bursă în Danemarca pentru pregătirea integrării României în UE. Avocatul la care am mers, care lucra la o firmă mare din Danemarca, rezolva litigii navale importante între companii prin procedura arbitrajului. Atunci mi-a picat fisa să încep o astfel de procedură şi în România“, a explicat Octavian Ulici. La baza unei astfel de iniţiative stă o prevedere a Codului de Procedură Civilă care stabileşte: „Persoanele care au capacitatea deplină de exercitare a drepturilor pot conveni să soluţioneze pe calea arbitrajului litigiile patrimoniale dintre ele“. Ulici a menţionat că nu este vorba despre o instituţie nouă, dar ea nu a fost uzitată.

„Camerele de Comerţ organizau astfel de proceduri pentru firme, dar eu am rămas cu ideea de a folosi arbitrajul într-o gamă mult mai largă de cazuri. Arbitrajul poate fi folosit la majoritatea litigiilor cu implicaţii băneşti. Sunt excluse cazurile penale, contravenţionale, de dreptul familiei, cauzele administrative, dacă autoritatea publică nu vrea să participe“, a explicat Ulici. El a precizat că în cazurile penale se poate apela la arbitraj în ceea ce priveşte despăgubirile, iar în dreptul familiei, la partaj.

Remus Florescu, Adevarul

Cuvinte cheie: , , ,

 

1 comentariu

  1. Adela Nemeti spune:

    FELICITARI !!!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie