Dosarele magistratilor, din arhiva SIPA, ar putea fi facute publice
Dosarele compromițătoare ale magistraților din arhiva serviciului secret SIPA ar putea fi scoase la lumină printr-o inițiativă a Monei Pivniceru.
Fostul serviciu secret al Justiţiei, arhicunoscut ca Serviciul Independent de Anticorupţie (SIPA), care a activat din plin în vremea mandatului Rodicăi Stănoiu, este pe cale de a deveni instrument de presiune şi şantaj asupra magistraţilor. Tentativa se leagă de numele Monei Pivniceru. În ultima zi în fruntea instituţiei, ministrul a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern care să dea acces la documentele cu secretele magistraţilor. Informaţii compromiţătoare s-ar putea scurge din această arhivă chiar în perioada în care se discută despre numirea unor magistraţi în funcţii cheie din sistem: şefi de parchete sau instanţe. În 2004, SIPA s-a tranformat în Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA).
Controlul dosarelor
Pe 26 martie, Mona Pivniceru a iniţiat proiectul privind „constituirea unei comisii pentru inventarierea şi predarea arhivei fostei DGPA din subordinea Ministerului Justiţiei”. Comisia ar urma să preia arhiva, care este în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) şi să o inventarieze. Documentele vor fi transmise unei structuri din Ministerului Justiţiei pentru clasificare, declasificare sau schimbarea nivelului de secretizare. În final, în funcţie de conţinutul lor, dosarele vor fi predate către: Resursele Umane din minister, la Arhivele Naţionale sau vor fi distruse. Comisia va fi formată din şapte persoane: cinci reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, o persoană de la ANP şi o persoană de la Ministerul de Interne. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ar urma să aibă doar un observator.
Ionel Stoica, Violeta Fotache, EVZ.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!