Doar 43 la suta dintre locuintele din Romania beneficiaza de asigurare

 

Casa si baniGradul de asigurare a fondului naţional locativ din România este de 43%, faţă de 7% în Bulgaria şi 72% în Ungaria, în condiţiile în care românii sunt obligaţi să îşi asigure locuinţele, dar nu şi sancţionaţi în lipsa poliţei, potrivit datelor unui studiu realizat de grupul italian Generali.

„În Europa Centrală şi de Est există mari variaţii în ceea ce priveşte asigurările de locuinţe. (…) Astfel, în Ungaria trei sferturi din populaţie are asigurare de locuinţă, în timp ce numai 7% din bulgari au astfel de asigurări. În Romania, 43% dintre români au casele asigurate”, se spune în studiu. La nivelul portofoliului subsidiarelor Generali, prima medie anuală pentru poliţele de locuinţe variază de la 30 euro în Bulgaria la 167 euro în Slovenia.

De asemenea, suma medie asigurată pentru o locuinţă din Bulgaria se situează la 23.500 euro, în timp ce în Slovenia ajunge la aproape 151.000 euro. În România, clienţii Generali au plătit, în medie, o primă de 69 euro pentru asigurarea locuinţei la o valoare medie de 48.500 euro.

„În ultimul timp, valoarea daunelor pe asigurări de locuinţă din regiunea Europa Centrală şi de Est a crescut fie din cauza calamităţilor naturale, care sunt tot mai dese, fie din cauza faptului că oamenii deţin mai multe proprietăţi asigurate, ceea ce duce la creşterea costurilor cu despăgubirile. Toate acestea influenţează preţul asigurării, dar nici măcar creşterea preţurilor nu îi determină pe oameni să renunţe la o abordare responsabilă a asigurărilor. Cu excepţia câtorva ţări, Ungaria şi România, în toată regiunea se înregistrează o creştere a numărului de locuinţe asigurate”, a afirmat directorul Centrului de Competenţe Produse din Generali PPF Holding, Jirí Strelicky.

Adrian Dumitrache, Mediafax

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie