Depozitele bancare de peste 100.000 euro din Cipru vor fi taxate cu 40%
Băncile cipriote din România au depozite de 425 mil. euro, sumă care poate fi acoperită cu uşurinţă de Fondul de Garantare.
Autorităţile de la Nicosia şi liderii zonei euro au ajuns la un acord privind ajutorul financiar de 10 mld. euro acordat statului cipriot, cu condiţia sacrificării Cyprus Popular Bank, a doua mare bancă din Cipru, cunoscută în România ca Marfin Bank, şi cu preţul taxării cu până la 40% a depozitelor bancare de peste 100.000 de euro.
Cyprus Popular Bank, al doilea creditor din Cipru care va dispărea ca urmare a planului de salvare a ţării agreat de autorităţile de la Nicosia cu liderii zonei euro, deţine pe piaţa românească Marfin, o bancă de talie redusă cu un bilanţ de credite de 370 mil. euro şi depozite de 180 mil. euro. Sucursala locală a Bank of Cyprus are la rândul său depozite atrase de la clienţi de aproape 250 mil. euro, potrivit ultimelor cifre publicate la Nicosia.
BNR şi oficialii celor două bănci afirmă că lucrurile sunt sub control la nivel local, Marfin şi sucursala Bank of Cyprus având o poziţie financiară solidă, astfel că nu este nevoie de vreo intervenţie pentru o eventuală salvare a acestora sau pentru protejarea deponenţilor.
„Marfin Bank România nu este afectată de aceste decizii. Banca deţine o poziţie financiară solida, iar indicatorii de solvabilitate şi rata generală a lichidităţii indică o activitate bancară ce s-a dezvoltat în condiţii prudenţiale care confirmă abilitatea băncii de a se dezvolta organic. Marfin Bank şi-a desfăşurat activitatea absolut normal, oferind servicii bancare şi operaţiuni de plăţi şi încasări în mod normal”, a declarat Cornel Stănescu, deputy CEO al Marfin Bank.
Autorităţile de la Nicosia şi liderii zonei euro au ajuns la un acord privind ajutorul financiar de 10 mld. euro acordat statului cipriot, care în schimb s-a angajat să evite un eventual faliment necontrolat al Cyprus Popular Bank prin transferarea depozitelor mai mici de 100.000 de euro şi a unei părţi din credite către Bank of Cyprus.
Depozitele de peste 100.000 de euro ale băncii vor fi plasate la un loc cu activele neperformante, într-un bad bank. Depozitele mai mari de 100.000 de euro ale Bank of Cyprus vor fi taxate cu maximum 40%. Banca centrală a Ciprului a anunţat ieri că măsura nu afectează subsidiarele din alte ţări ale celor două bănci cipriote, scopul fiind acela de a întări sistemul bancar cipriot.
Ciprian Botea, Claudia Medrega, Ziarul Financiar
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!