Jurnal de curs- ziua V

 

Fiecare zi de curs incepe cu recapitularea cunostintelor acumulate in ziua precedenta. De unde in primele zile cursanti se uitau pe materialele de curs, azi au vorbit liber si am parcurs in zece minute subiectele din ziua precedenta. Am raspuns la intrebarile participantilor pe temele recapitulate si apoi am trecut la tematica zilei, care este mai specializata: teoria si practica medierii. Am vorbit despre tipurile de mediere, definitia medierii, locul medierii, principiile medierii si mai ales despre cine este mediatorul, care ii sunt obligatiile si functiile si ce nu este mediatorul.
Mediatorul ideal -cursanti Cluj NapocaAvand in vedere ca si ei vor fi in curand mediatori, le-am testat perceptia, si talentul la desen, pentru a vedea care este imaginea „mediatorului perfect” in viziunea lor. Dupa cum se poate observa din desenul alaturat, participantii la cursul de formare de la Cluj Napoca, au considerat ca mediatorul e nevoie sa aiba urechi mari- pentru a auzi mai bine, lacat la gura- pentru a vorbi putin si a asculta mult, dar si pentru a putea pastra confidentialitatea, o inima mare- pentru a putea fi empatic cu partile, si sa poarte ochelari, daca e cazul, pentru a vedea cat mai bine nevoile partilor, orientarea lui fiind catre parti.
La finalul zilei am expus notiuni generale despre procesul de mediere si pasii acestuia.
Atmosfera in timpul cursului este destinsa, cursantii au inteles ca e in regula sa-si spuna parerea si ca in acest proces de invatare nu pot exista pareri gresite, ci doar pareri diferite. Sunt comunicativi, deschisi si dornici sa afle cat mai multe. Le place modul de desfasurare a cursului, in care fiecare sesiune de teorie este urmata de o parte de practica si au inceput sa se simta confortabil in jocurile de rol. Vorbesc cu usurinta despre ce simt si cum au ales sa procedeze intr-un fel sau altul cand sunt mediatori sau parti.
Ne pun intrebari, la care noi ii ajutam sa isi gaseasca propriile raspunsuri. Sunt incantati de libertatea de actiune si personalizare a demersurilor pe care o au in jocurile de rol.

Mediatorul perfect- cursanti Cluj Napoca

Anca Lucia Stancu, formator

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie