Agricost, compania care incaseaza cea mai mare redeventa pentru terenurile arendate Agentiei Domeniilor Statului

 

terenuri agricoleO sută de companii din agricultura românească au în derulare contracte de arendă sau concesiune cu Agenţia Domeniilor Statului (ADS) pentru 220.000 de hectare de teren, semnate în cea mai mare parte pentru 49 de ani, aceste suprafeţe reprezentând 80% din totalul concesionat sau arendat de instituţia aflată în sub­ordinea Ministerului Agriculturii.

În medie, companiile cu teren „închiriat” de la ADS au plătit anul trecut redevenţe de 575 lei/hectar, potrivit datelor furnizate ZF de către instituţie. O fermă industrială face în România o recoltă medie de 6 tone de grâu/hectar, producţie ce s-a tradus anul trecut în încasări în medie de 6.000 lei/hectar. Datele arată astfel că fermierii cu suprafeţe mari luate de la ADS direcţionează către stat sub 10% din afacerile generate de aceste terenuri.

Cei mai mari beneficiari ai contractelor de arendă pentru terenuri agricole de la ADS sunt companii ce au în spate oameni de afaceri precum Culiţă Tărâţă, Jean Valvis, Jihad El Khalil, familia austriacă Bardeau, Ştefan Poienaru, Sorin Stănescu sau Ioan Niculae. Pe listă este şi Agricom, companie administrată de Richard Randag, fost preşedinte şi actual membru în board-ul producă­torului de ulei vegetal Expur, sau CarmOlimp, firmă controlată de familia lui Valentin Şoneriu, actual secretar de stat la Agricultură.

Gabriel Razi, Ziarul Financiar

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie