Efecte ale imbatranirii populatiei: romanii care au acum 30 de ani vor beneficia de pensii mai mici

 

pensionari-Generaţia care acum are 30 de ani va sta la pensie cu 25% mai mult, având o speranţă de viaţă mai mare, dar la buget vor contribui mai puţini cotizanţi. În următorii ani, pensia medie nu va trece de 50% din salariul mediu pe economie, estimează analiştii Băncii Comerciale Române.

Speranţa de viaţă a românilor creşte de la an la an, acum a ajuns la o medie de 75 de ani, iar în 2030 va fi de 78 de ani. Până atunci însă, numărul de pensionari va fi tot mai mare şi la bugetul de pensii vor contribui tot mai puţini cotizanţi, astfel că banii din conturile viitorilor seniori vor fi tot mai greu de obţinut. În consecinţă, tinerii de acum vor sta la pensie mai mult decât pensionarii de astăzi, dar pensia medie nu va trece de 50% din salariul mediu pe economie, estimează analiştii Băncii Comerciale Române. Şi încă ceva: în jurul anului 2035, presiunea asupra sistemului public de pensii va creşte pentru că atunci vor ieşi la pensie copiii născuţi în anii 1967-1970, mai exact după adoptarea decretului din 1966 care interzicea întreruperile de sarcină.

Soluţia: economisirea diversificată

„În perioada 1967-1970 erau 27 de nou-născuţi la mia de locuitori, în 1990 erau 16, pentru ca acum să ajungem la mai puţin de 10, lucru care va duce la o îmbătrânire accentuată a populaţiei. Pentru a contracara efectele acestui fenomen, România trebuie să dezvolte sistemele private de pensii şi sănătate“, a declarat Eugen Sinca, economistul-şef al BCR, în conferinţa de prezentare a studiului „Efectele economice ale îmbătrânirii populaţiei“.

Dan Straut, Adevarul

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie