Noul statul al deputatilor si senatorilor: parlamentarii aflati in conflict de interese nu au dreptul sa participe la sedinte

 

camera deputatilorNoul Statut al deputaţilor şi senatorilor a fost adoptat, miercuri, de parlamentari, în plenul comun reunit, cu 360 de voturi „pentru” şi 38 „împotrivă”. Aleşii au schimbat forma iniţială a legii în urma deciziei CCR privind neconstituţionalitatea actului normativ. Una dintre modificările introduse de parlamentari se referă la perioada în care unui parlamentar, aflat în conflict de interese, i se interzice să participe la şedinţe.

Comisiile juridice şi pentru Statut au aprobat, marţi modificarea Statutului parlamentarilor conform deciziei Curţii Constituţionale şi au introdus, în plus, o prevedere potrivit căreia orice dispoziţie contrară acestei legi se abrogă, prevedere criticată de reprezentanţii PDL, scrie Mediafax.

Membrii comisiilor au decis să modifice termenul în care parlamentarii, găsiţi incompatibili de ANI, vor putea contesta raportul ANI, de la 45 de zile la 15 zile, cum prevede legea ANI. O altă modificare adusă în comisii se referă la perioada de 6 luni în care se interzice unui parlamentar aflat în conflict de interese să participe la şedinţe, această perioadă fiind stabilită la 30 de zile.

Comisiile au stabilit şi înlocuirea termenului de ministru cu cel de membru al Guvernului.

La propunerea deputatului UDMR Marton Arpad, comisiile au decis introducerea în Statut a unui amendament potrivit căruia „la data intrării în vigoare a prezentei legi, orice dispoziţie contrară se abrogă”.

Această prevedere i-a nemulţumit pe reprezentanţii PDL, care au votat împotrivă, marţi, la dezbaterile din comisii.

Deputatul PDL Gabriel Andronache a declarat, după şedinţă, că ar fi trebuit luate în discuţie doar acele articole pe care Curtea Constituţională le-a considerat neconstituţionale, iar „amendamentul excede deciziei Curţii şi este o încălcare a procedurilor parlamentare”.

Andronache a explicat că acest amendament înseamnă că prevederile din toate celelalte legi care sunt în contradicţie cu Statutul parlamentarilor se abrogă.

„Preşedintele României a susţinut menţionarea în concret a normelor care trebuie abrogate şi la reexaminare s-a eliminat acest text, iar, astăzi, colegii de la UDMR au propus din nou acest text care va genera ambiguitate, posibilitatea aplicării clare a legii”, a adăugat Andronache.

De altfel, în cursul dezbaterilor generale din plenul comun, liderul grupului parlamentar al PDL din Senat, Cristian Rădulescu, a precizat că obiecţia privind renunţarea la termenul de 45 de zile a fost reglementată corect, dar a rămas în vigoare sancţionarea cu interzicerea la participarea lucrărilor pentru parlamentarii aflaţi în conflict de interese, ceea ce ar putea fi o problemă de neconstituţionalitate, având în vedere că astfel se împiedică exercitarea mandatului.

Iulian Tudor, RTV

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie