Legea holdingurilor ar putea stimula companiile romanesti sa renunte la paradisurile fiscale

 

Evaziune fiscalaÎn contextul în care paradisurile fiscale din Europa devin tot mai nesigure, adoptarea legii holdingurilor ar răspunde „apelurilor publice ale tot mai multor antreprenori locali pe care o astfel de reglementare i-ar putea face să se întoarcă acasă şi să investească bani în crearea de locuri de muncă aici” susţine senatorul Mircea Geoană care, în 2009, a iniţiat un proiect privind holdingurile, proiect care, la trei ani de atunci, nu a parcurs însă întreaga etapă a procesului legislativ.

Holdingurile sunt companii care deţin acţiuni la alte companii şi, potrivit majorităţii reglementărilor în domeniu – deşi diferite de la o ţară la alta – întreg grupul ar putea beneficia de avantaje fiscale pentru că plata impozitului pe profit se face pe baza rezultatului consolidat. Aşadar, un holding poate cumula pierderile unei companii cu profitul alteia, plătind mai puţine impozite.

O astfel de lege este discutată de multă vreme în România, una dintre iniţiative aparţinându-i senatorului Mircea Geoană care, în noul context tulbure din Europa, cere adoptarea proiectul său care aşteaptă votul final la Camera Deputaţilor.

“Este nevoie ca Parlamentul României, prin Camera Deputaţilor, să dea cât mai rapid un vot asupra proiectului de lege privind holdingurile, pe care l-am depus încă din 2009 şi care aşteaptă de aproape trei ani un vot final. Dacă vrem să dăm o mână de ajutor mediului de afaceri autohton, cred că într-o săptămână putem adopta această lege atât de necesară pentru IMM-urile din România şi pentru crearea de locuri de muncă”, spune Mircea Geoană.

Iulian Anghel, Ziarul Financiar

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie