Comisia Nationala pentru Compensarea Imobilelor va fi infiintata prin noua lege a retrocedarilor

 

teren agricolDupă companiile din energie la care guvernul a cedat pachete mari de acţiuni pentru aşa-zisele despăgubiri, de fapt mijloace de îmbogăţire rapidă ale samsarilor care au cumpărat la 10-20% din valoare titlurile de retrocedare, noua ţintă sunt pădurile.

Guvernul vrea înfiinţeze prin noua lege a retrocedărilor un fond naţional în care să verse ce a mai rămas în proprietatea statului pentru a compensa persoanele ale căror imobile au fost confiscate de regimul comunist în urmă cu peste şaizeci de ani şi care nu mai pot primi compensaţii în natură.

Nicio altă ţară din Europa de Est nu a mai cedat câte 20-40% din companiile din energie sau din monopoluri pentru retrocedări. Ungaria, Polonia şi Cehia au limitat retrocedările.

În prezent, peste 200.000 de dosare de despăgubire aşteaptă să fie soluţionate, dar nimeni nu ştie cu exactitate valoarea acestor solicitări şi nici câte dintre aceste cereri sunt cu adevărat îndreptăţite. Nu există un registru naţional al cererilor de retrocedare din care să reiasă exact suprafaţa terenurilor sau numărul de locuinţe reclamate.

Se ştie însă ce se pregăteşte pentru a intra în acest nou fond naţional.

Întrebat despre ce suprafaţă de terenuri va intra în acest fond naţional, George Băeşu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, instituţia responsabilă în ultimii şapte ani de retrocedări, a răspuns:

„Este vorba despre o suprafaţă de 400.000 de hectare formată din terenurile aflate în prezent în administrarea ADS, de terenurile institutelor şi staţiu­nilor de cercetare şi ale minis­te­re­lor. De asemenea, Romsilva mai dis­pune de 3,2 milioane de hectare de pădure.“

La un preţ mediu de circa 3.000 de euro pe hectar, activele viitorului fond naţional se ridică la circa 10,8 miliarde de euro. Acest fond va scoate la vânzare activele statului prin licitaţie, iar achiziţia acestor proprietăţi se va face prin puncte primite de cei care ar avea dreptul la retrocedări, dar statul nu le mai poate da casa sau terenul pentru că au devenit de utilitate publică.

Un punct are valoarea de un leu, iar cea care decide câţi lei valorează un imo­bil şi câte puncte are de primit un fost proprietar este Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor, o supra-comisie condusă de George Băeşu, pre­şedintele ANRP, şi care va fi în subordinea primului-ministru. Astfel, Băeşu va deveni responsabil peste active de 11 mld. euro dacă proiectul de lege va fi aprobat. Guver­nul Ponta vrea să îşi asu­me răspunderea pe proiect pe 26 martie.

Roxana Pricop, Ziarul Financiar

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie