Impozit de 50% aplicat nerezidentilor, daca locuiesc in state cu care Romania nu a semnat conventie de evitare a dublei impuneri

 

ImpozitOdată cu modificările aduse Codului fiscal, au apărut și inevitabilele semne de întrebare privind aplicabilitatea unora dintre acestea, cu atât mai mult cu cât Normele de aplicare a Codului fiscal întârzie a fi publicate.

O modificare fiscală controversată este introducerea unei cote majorate de impozitare a veniturilor obținute din România de nerezidenți, când plata se face către un stat cu care Romania nu are încheiat un instrument juridic pentru schimbul de informații. Prevederea a apărut în contextul recomandărilor Comisiei Europene privind „planificarea fiscală agresivă“, transmise în decembrie 2012 statelor membre, și se aplică începând cu 1 februarie 2013.

Regulile fiscale anterioare prevedeau o cotă-standard de impozitare la sursă de 16% pentru veniturile obținute din România de nerezidenți. Pentru reducerea impozitului la sursă, nerezidentul putea beneficia de aplicabilitatea legislației europene sau a convențiilor de evitare a dublei impuneri (CEDI) între România şi alte state.

Conform noilor modificări din Codul fiscal, cota de 50% se aplică doar plaților către state cu care România nu are acorduri pentru schimbul de informații. Așa cum e redactat în prezent Proiectul de norme la Codul fiscal, impozitul majorat se va aplica chiar dacă rezidența beneficiarului e într-un stat cu care Romania are încheiata o CEDI. Totuși, Normele nu au fost încă publicate, ceea ce atrage speranța unei modificări, din cauza consecințelor majore ale aplicării în forma actuală. Pe site-ul Ministerului Finanțelor a fost publicată însă lista statelor cu care Rom]nia are încheiat un instrument pentru schimb de informații: țări membre UE, statele cu care Rom]nia are încheiate CEDI și Guernsey. Printre țările cu care România nu are încheiat acord, enumerăm Argentina, Brazilia, Chile etc.

Chiar dacă intenția Guvernului de a limita tranzacțiile cu așa-zisele „paradisuri fiscale“ poate fi bună, modalitatea de punere în aplicare generează dificultăți practice, dar și consecințe discriminatorii pentru nerezidenți.

Capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie