Suma maxima pentru achizitiile publice directe ar putea fi crescuta la 100.000 euro

 

licitatieCreşterea sumelor maxime până la care autorităţile locale pot atribui contracte fără licitaţie a fost propusă de trei deputaţi USL, iar Guvernul Ponta susţine noile modificări.

În Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor se discută zilele acestea despre o nouă modificare a legislaţiei privind modul în care vor fi acordate contractele publice fără licitaţie. Aceştia au stabilit de principiu ca pragul pentru achiziţii publice directe să fie majorat de la 15.000 de euro, cât este în prezent, la 100.000 de euro pentru lucrări, respectiv la 30.000 pentru produse şi servicii. Modificările vor ajunge în plen până la sfârşitul lunii.

“Din primele discuţii în Comisia de industrii şi servicii am înţeles că n-ar fi probleme cu majorarea acestor praguri. Nivelul pieţei de acum, de 15.000 de euro este foarte mic, fărâmiţează în multe din instituţii procedurile de achiziţii publice şi le şi împiedică. Prin creşterea pragului la 30.000 de euro pentru produse şi servicii am flexibiliza această procedură şi am şi creşte probabilitatea de a se utiliza fonduri europene. Pentru lucrări pragul ar urma să fie mărit la 100.000 de euro”, a explicat pentru cotidianul.ro deputatul PSD Emil Niţă, unul dintre raportorii desemnaţi pentru acest act normativ. El a adăugat că în paralel va fi introdusă şi o măsură ce are drept scop transparentizarea procedurilor de achiziţie publică directă: „Obligăm unităţile contractante să notifice pe SEAP orice fel de achiziţie care depăşeşte 5.000 de euro. Deci venim cu această măsură suplimentară care vine să transparentizeze şi pentru a înlătura orice fel de suspiciune”.

Georgeta Filip, Cotidianul

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie