Lipsa de predictibilitate, cea mai mare problema a domeniului farmaceutic in Romania

 

farmacie-2Statul român are datorii mari către farmacii. Mai precis, „sumele restante ajung la sute de milioane de lei, dacă nu chiar un miliard„, spune preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România (CFR), care a explicat că multe farmacii au ajuns în pragul falimentului în ultimii ani.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât farmaciile îşi primesc banii în termen de 300 de zile de la vânzarea medicamentelor, deşi din punct de vedere legal banii ar trebui recuperaţi după 210 zile. Prin urmare, directiva europeană care prevede că farmaciile vor fi plătite în termen de numai 60 de zile nu poate fi pusă în practică, mai completează prof. Dumitru Lupuliasa, preşedintele CFR.

Conform acestuia, în domeniul farmaceutic există numeroase probleme, dar cea mai mare dintre acestea este lipsa de predictibilitate. În consecinţă, spune farmacistul, este necesară intrarea în vigoare a contractului-cadru de asistenţă medicală cât mai repede cu putinţă „pentru că orice întârziere înseamnă nesiguranţă pentru lunile următoare”, nu doar pentru bolnavi, ci şi pentru producătorii de medicamente.

Întrebat dacă s-au înregistrat cazuri ale unor farmacii care au dat faliment pentru că nu au fost plătite la timp, Lupuliasa a spus că nu sunt „farmacii care să dea faliment aşa, public”, însă există câteva sute de farmacii individuale care au fost preluate din caza dificultăţilor economice cu care se confruntau.

Claudia Spiridon, Adevarul

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie