Cine este procurorul Calin Nistor, noul procuror-sef interimar al DNA

 

calin-nistorProcurorul Călin Nistor, delegat la conducerea DNA, a anchetat în cei şapte ani în care activează la DNA peste 45 de dosare de corupţie. Antonie Solomon (ex-PDL), Constantin Nicolescu (PSD), Ionel Manţog (ex-PNL), Dinel Staicu sau Cornel Penescu sunt câţiva dintre politicienii şi personalităţile trimise în judecată de procurorul Călin Nistor. În niciunul dintre dosarele sonore investigate de actualul şef al DNA instanţele nu i-au achitat pe inculpaţi şi nici nu au returnat dosarele. Procurorul Călin Nistor a fost nominalizat de procurorul general Daniel Morar drept unul dintre cei care pot conduce DNA.

Procurorul Călin Nistor are o vechime în magistratură de 17 ani. S-a alăturat structurii DNA pe 1 ianuarie 2006, iar de atunci a instrumentat peste 45 de dosare. În 2008 a fost numit procuror şef al DNA Piteşti. Călin Nistor a mai activat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Drăgăşani şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea. Călin Nistor a mai lucrat şi 4 ani ca avocat.

Potrivit datelor oficial puse la dispoziţie de către DNA, în dosarele instrumentate de către Serviciul Teritorial Piteşti instanţele nu au dispus achitări sau restituirea dosarelor. Într-un interviu consemnat în cartea „Eu votez DNA! – De ce merită să apărăm instituţiile anticorupţie”, semnată de Cristian Ghinea, procurorul Călin Nistor declara că din 2008 nu înregistrat la DNA Piteşti nici o achitare în dosarele de corupţie.

Inspecţia Judiciară a verificat şi modul în care DNA Piteşti a funcţionat sub conducerea procurorului Călin Nistor. În rapoartele Inspecţiei Judiciare se arată că „activitatea desfăşurată în perioada 2011 – primul trimestru 2012 poate fi apreciată ca fiind bună”. Inspecţia Judiciară a constat că la DNA Piteşti nu s-au constatat achitări sau restituiri de dosare. Inspecţia Judiciară a mai reţinut şi că s-au concentrat pe dosarele complexe, dar şi că au dat dovadă de iniţiativă, multe din cauze pronind de la sesizări din oficiu.

Pe lângă aceste calificative oficiale, Călin Nistor a fost şi unul dintre procurorii pe care procurorul general Daniel Morar i-a indicat drept eligibil pentru a conduce DNA. „Am mai spus despre colegii mei de la structura centrală (procurorii care au dus greul bătăliei anticorupţie) – Doru Ţuluş, Lucian Papici, de colegii din structurile teritoriale – Călin Nistor de la Piteşti, Elena Botezan de la Cluj, de Laura Oprean, care acum conduce DNA-ul din postura de interimar… Sunt oameni care s-au expus în toţi aceşti ani. Sunt oameni care au rezistat presiunilor în toţi aceşti ani, au făcut dosare importante şi au obţinut şi rezultate în instanţă. Sunt oameni, cum ar veni, care s-au validat”, a declarat Daniel Morar într-un interviu la DigiTV.

Biro Atilla, Gandul

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie