Proiectul de modificare a Legii nr. 10/2001 privind imobilele preluate abuziv nu a fost facut public

 

Frauda imobiliaraCu doar o săptămână înainte ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe noua lege a restituirii proprietăţilor confiscate abuziv de regimul comunist, proiectul de act normativ nu a fost încă făcut public şi nici supus dezbaterii publice. Mai mult, ministerele aduc încă modificări la proiectul care urmează să decidă soarta a zeci de mii de persoane.

Potrivit informaţiilor obţinute de Ziarul Financiar de la Autoritatea Naţională a Restituirii Proprietăţilor, instituţia din subordinea Guvernului responsabilă de despăgubiri, în 2012 erau înregistrate 145.000 de cereri depuse de persoane ale căror proprietăţi au fost confiscate de regimul comunist. Cuantumul exact al acestor cereri nu este cunoscut cu exactitate, iar ANRP nu a mai făcut plăţi în numerar şi nici nu a mai emis titluri de despăgubire aşteptând noua lege. Cu toate acestea, Guvernul trebuie să găsească o soluţie rapidă de rezolvare a acestor ce­reri pentru că are ca ter­men li­mită de la CEDO începutul lunii aprilie.

Săptămâna trecută, pe 6 martie, Guvernul a dis­cu­tat, în primă lectură, proiectul de lege pentru restituirea proprietăţilor în ve­derea angajării răspun­derii. Pe 19 martie, gu­ver­nul Ponta îşi va angaja răspunderea în Parlament pentru acest proiect de lege care prevede, potrivit in­for­maţiilor obţinute de Me­dia­fax, că foştii pro­prietari care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile, respectiv te­renuri agricole, forestiere şi alte active ale statului. Foştii pro­prietari ar putea opta şi pentru preschimbarea punctelor în bani, dar după 2017, în limita a 10% pe an din suma punctelor.

Roxana Pricop, Ziarul Financiar

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie