Dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Centre nu a reusit sa vanda mall-urile Galleria din Buzau, Piatra Neamt si Suceava

 

galleria-buzauDezvoltatorul cu capital israelian Globe Trade Centre (GTC), care deţine în România un portofoliu imobiliar evaluat la circa 200 mil. euro, are în continuare de furcă cu cele trei malluri din Buzău, Piatra Neamţ şi Suceava, a căror vânzare a eşuat la finalul anului trecut. Cele trei proprietăţi s-au devalorizat puternic până la 7 mil. euro, adică 189 euro/mp.

„Grupul este în prezent incapabil să atragă noi chiriaşi sau să crească nivelul chiriei din cauza unor factori ce nu pot fi controlaţi, în principal din cauza condiţiilor de piaţă. Nu se pot oferi garanţii că Grupul va putea să lichideze asemenea proiecte în curând sau să restructureze asemenea active pentru a limita pierderile. Nu poate fi exclus ca Grupul să nu mai urmărească lichidarea sau suspendarea temporară a unor asemenea active dacă se justifică comercial; într-un asemenea caz, nu se pot oferi garanţii că urmare a acestor acţiuni Grupul îşi va limita pierderile pe termen scurt. Mai mult, şi alte proiecte ale Grupului ar putea să genereze pierderi în viitor“, se arată în raportul financiar al GTC.

Compania a anunţat, în noiembrie anul trecut, că este în proces de vânzare a mallurilor Galleria Buzău (13.400 mp), Piatra Neamţ (12.800 mp) şi Suceava (10.800 mp), pe care le-a dezvoltat cu un împrumut în valoare de  28,8 mil. euro făcut la BERD şi Raiffeisen Bank. Cumpărătorul care a vizat cele trei proprietăţi a fost canadianul Michael Topolinsky, proprietarul companiei Benevo, care a cumpărat tot anul trecut platforma Vulcanul din Bucureşti. Preţul de vânzare a fost stabilit la circa 6-7 mil. euro, însă la începutul acestui an, GTC a anunţat că tranzacţia a fost anulată.

La finalul lui 2012, valoarea netă a celor trei imobilie era de -20 mil. euro, în condiţiile în care valoarea creditelor se ridică la 27 mil. euro şi valoarea proprietăţilor a fost stabilită la 7 mil. euro. Nici celălalt mall al GTC, Galleria Arad, nu o duce mai bine. Valoare s-a a scăzut la 32 mil. euro şi mai trebuie returnat un credit de 29 mil. euro.

Alexandru Urzica, Capital

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie