Rompetrol si Statul roman rezolva pe cale amiabila creantele Petromidia

 

rompetrolDiscuţiile pe tema memorandumul de înţelegere dintre patronii kazahi ai grupului Rompetrol şi statul român pe tema rezolvării amiabile a crenţei Petromidia vor fi finalizate până în luna iunie şi presupun plata cash a unei sume de bani de către Rompetrol statului, urmată de crearea unui fond de investiţii în care statul român va primi gratuit o participaţie.

Potrivit unor surse guvernamentale, memorandumul, deja convenit de principiu la nivel înalt între oficialii grupului KazMunaiGas, deţinătorii grupului Rompetrol, şi Guvernul României, trebuie să capete valoare de lege în prima jumătate a anului, dar fiind că în vară ar putea avea loc o vizită oficială a premierului Victor Ponta în Kazahstan. Zilele trecute, secretarul de stat kazah Marat Tazhin a avut deja o discuţie cu ambasadorul român la Astana, Nicolae Ureche, pe tema pregătirilor pentru această vizită. Principalele teme ale vizitei lui Ponta în Kazahstan vor viza chiar extinderea cooperării economice dintre cele două state.

Care este înţelegerea

Potrivit surselor noastre, într-o primă fază, kazahii vor răscumpăra de la Guvernul României 26% din acţiunile societăţii Rompterol Rafinare Constanţa (rafinăria Petromidia), pentru care vor plăti, direct, statului român 200 de milioane de dolari. Statul va rămâne acţionar semnificativ la rafinărie, cu circa 18%, şi s-a angajat să nu vândă pachetul de acţiuni timp de cel puţin trei ani de zile. Dacă va vinde după acest interval de timp, grupul Rompetrol va avea drept de preemţiune la cumpărare.

Preţul plătit de kazahi este mai mare decât ce valoarea de piaţă a pachetului. La cotaţiile actuale ale titlului RRC, valoarea întregului pachet de circa 44% al statului ar fi de circa 290 de milioane de dolari.

Economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie