Regionalizarea nu va rezolva problemele fundamentale ale administratiei publice locale

 

regiuniDeși se vorbește de descentralizare și de o absorbție mai bună a fondurilor UE, noua împărțire administrativă riscă să fie doar o nouă gaură neagră într-un aparat bugetar și așa stufos.

Primul proiect postdecembrist privind reorganizarea teritorială a României a fost lansat în 2003, de Octav Cozmâncă, pe atunci ministrul administrației publice în cabinetul Năstase. Ideea sa a fost însă respinsă de baronii PSD, care-și simțeau amenințate privilegiile. În vara lui 2011, președintele Traian Băsescu a relansat ideea reorganizării pe baza celor opt regiuni de dezvoltare deja existente.

Pro și contra

Luna trecută, Liviu Dragnea a mai dezvăluit că înființarea regiunilor nu va presupune desființarea județelor, deși este posibil să se renunțe la prefecturi și la o serie de alte instituții ale căror atribuții se vor suprapune. Asta în condițiile în care regiunile vor prelua competențe și de la ministere, și de la județe. „De exemplu, drumurile naționale, cu excepția celor europene, ar putea fi transformate în drumuri regionale și administrate de regiuni“, a explicat el. Dragnea a mai anunțat și noul termen-limită pentru finalizarea proiectului: sfârșitul acestui an.

Un recent sondaj de opinie realizat de GeoPOL arată că 34% dintre români nu știu nimic despre regionalizare, iar 67% din cei care au auzit despre proiect nu sunt de acord cu desființarea județelor. Totodată, 53% din subiecții sondajului consideră că regionalizarea va duce la apariţia unor lideri politici locali foarte puternici, iar 44% spun că aceasta va duce la creşterea birocraţiei şi a cheltuielilor publice.

Și specialiștii de la Expert Forum consideră că regionalizarea nu va rezolva problemele fundamentale ale administrației publice locale. „Municipalităţile, în special comunele, vor rămâne falite şi dependente de alocări clientelare, indiferent câte straturi de baroni sau voievozi locali punem deasupra lor ca să filtreze fondurile. Atâta vreme cât problema crucială e clientelismul politic, asta trebuie să discutăm, iar nu reorganizări care să schimbe forma şi să păstreze fondul“, se arată în raportul anual al instituției. Cei de la Expert Forum cred și că „fuzionarea şi întărirea financiară a comunelor ar da o lovitură mai puternică baronizării şi clientelismului decât regionalizarea sau alte schimbări constituţionale“.

Deși un suporter al conceptului, Graţian Mihăilescu, expert în dezvoltare regională şi consultant în afaceri europene, spune, pe Europlus.ro, că „în majoritatea statelor acest proces s-a realizat în mai multe etape, de-a lungul mai multor ani. La  noi se doreşte să se realizeze în 2013, fără realizarea unor studii de impact, fără realizarea unor analize care să prezinte argumente pro şi contra, fără consultarea societăţii civile sau a patronatului.“

Razvan Amariei, Capital

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie